tirsdag, februar 07, 2006

Religionerne og respekten

Debatindlæg i De Bergske Blade 09.02.06:

Religionerne og respekten
Mandag d. 6. februar bragte De Bergske Blade Indre Missions beklagelse af Jyllandspostens Muhammed-tegninger. Landsformand Anders Dalgaard mener, at han går fuldt ud ind for ytringsfriheden, men at man ikke skal parodiere andres Gudsopfattelser. Ingen hjælp til en betrængt, dansk avis fra den front. Samme dag i Berlingske Tidende bedyrer folkekirkemedlem Georg Facius, at han vil stå last og brast med dem, der kæmper for ytringsfrihed, når bare folk forstår at vise behørig respekt for religiøse følelser. Georg Facius mener, at Jyllandsposten er eneansvarlig (!) for situationen, at Folketinget bør vedtage en resolution, der fordømmer avisens blasfemiske fornærmelser, og at chefredaktøren bør gå af.

Det klæder ikke kristne danskere at benytte denne lejlighed til at indkræve mere ærbødighed for religiøsitet. Det er trist at se dem flagre koket af sted, arm i arm med taktfast råbende, islamistiske muskelmænd, der smadrer sig vej gennem Mellemøsten. Kvidrende tankeløst med på muslimernes brøl om respekt for religiøse fundamenter og religiøse autoriteter.

I forhold til videnskab, filosofi, demokrati, borgerlige frihedsrettigheder, kvindefrigørelse, fagbevægelse og ungdomsoprør har kirken hængt i bremsen igennem hele historien. Det kunne man starte med at erkende. Det er ikke på grund af religion, men på trods af religion, at vi har det samfund, vi har i dag. Moderne kristne skulle hellere glæde sig over, at europæiske samfund ikke har ladet sig stoppe af kirkens stejle, indskrænkede tyranni.

Tolerance kan religionerne regne med. Det kan de takke tidligere tiders fritænkere for. Respekt må de selv gøre sig fortjent til.

07.02.06

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar