lørdag, februar 11, 2006

Stjernfelt om tolerance og respekt

Weekendavisen 10.02.06
Frederik Stjernfelt: Tolerance og respekt er ikke det samme:

Uddrag:

"Der hersker i det hele taget megen forvirring om respekt. Hvilken respekt ligger der i ytringsfriheden? Jeg vil stadig henholde mig til et udsagn tilskrevet Voltaire, der er blevet skamredet så ofte og forstået så lidt: »I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.«
Jeg skriver det på engelsk, fordi det lægges Voltaire i munden af den engelske forfatter S.G. Tallentyre (The Friends of Voltaire, 1906).

Typisk nok blev dette citat for nylig i Politiken gengivet i afsvækket form som: »Jeg er uenig i Deres synspunkt ...« Men det fjerner en afgørende dimension i den voltaireske idé. Det afgørende er nemlig »disapprove«: at det er forkastelige synspunkter, der har ret til at komme til udtryk. For det tydeliggør, at respekten på ingen måde angår synspunkternes indhold, men alene retten til at fremføre dem.

Det er fx muligt at forkaste eller afsky islam og samtidig respektere og forsvare folks ret til at praktisere denne religion, nøjagtig ligesom man kan forkaste eller afsky JPs tegninger, men samtidig ubetinget bør respektere og forsvare retten til at trykke dem. Det udgør faktisk hhv. religions- og ytringsfriheden - men disse friheder indebærer ikke på nogen som helst måde, at andre end de troende har pligt til at »respektere« ens trosforestillinger".

Læs resten her, hvis du ikke allerede har læst det. Det er umagen værd:

Frederik Stjernfelt: Tolerance og respekt er ikke det samme

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ja, bortset fra at han ikke kan lade være med at male DF som djævle er det godt skrevet.

Hekla sagde ...

Kære Ulla, tak for en berigende blog.

Det er jo fuldstændigt absurd at gøre sin private religion til et offentligt anliggende, som INGEN må sige noget sårende om.

Læs gerne mit essay om en KUNSTNERS betragtninger om religion, følelser, skyld og ansvarlighed i én pærevælling - på min blog

Tilføj en kommentar