onsdag, marts 01, 2006

Fårene og bukkene (fintælling)

Det er helt ok at blive blæst omkuld af en verdensomspændende islamisk fatwa, når man kun er et lille land, og når det er første gang. Men til næste gang:

Oplagte bugs
Oppositionen, Seidenfaden, Dansk Industri, Indre Mission m.fl., Ellemann, Auken, Søvndal, Danmarks Radio og TV2.

Berlingske

Berlingske Tidende har valgt dukserollen. Det eneste borgerlige dagblad, som ikke var inhabilt pga. direkte part i sagen, afstod fra at forklare, at der måske var en vis raison i Jyllandspostens aktion. Chefredaktør Niels Lunde viste ingen forståelse for Jyllandsposten eller for den sags skyld Weekendavisen i forløbet. Konfronteret med Foghs kritik i går stod Lunde last og brast med Politiken, diplomaterne og oppositionen. Ingen har ifølge Lunde anfægtet ytringsfriheden, og alle har bakket op om Jyllandspostens ret til at være dum (Seidenfadens ord, men kunne lige så godt være Lundes).

Fogh
Foghs reaktion kan godt minde om Lundes, for vel har han lagt afstand til tegningerne, og vel kom han til at sige, at danskerne respekterer islam, hvilket nok er et spørgsmål om definitioner. Men der er væsentlige forskelle. Fogh står i skudlinien med et stort, diplomatisk ansvar. Alligevel har Fogh ikke som Lunde gjort grin med Jyllandspostens beklagelse, han har ikke som Lunde omtalt tegningerne som unødvendige provokationer, og han har heller ikke som Lunde peget på, at europæerne nu er blevet ”klogere på muslimske følelser og på respekt for andres religion” (Berlingske 4/2). Fogh har grundlæggende forsøgt at forklare 1,4 mia muslimer, at der ikke er grund til at være så frygtelig vred.

Anledninger
Niels Lunde havde umiddelbart før kaosudbruddet brugt sit søndagshjørne til at skrive om, hvilken central rolle stand up´en spiller i forhold til nytænkning og kulturel udvikling. Alligevel tværer han konsekvent tegningerne ud som unødvendige, anledningsløse og provokerende. Er det virkelig så anledningsløst at sætte fingeren på en stor, øm, invaliderende byld af islamisk autoritetstro?

Blåstempling
Berlingske har holdt Flemming Rose og tegningerne ude i arms længde, her er danskerne gået for vidt. Et standpunkt, der grundlæggende blåstempler den islamiske verdens raseri. Og har man blåstemplet islamisternes raseri, hvordan kan man så troværdigt fordømme deres rasen? Tilbage står kun at glatte ud og love bod og bedring. Ligegyldigt hvad Lunde skrev efterfølgende, var det ikke overbevisende. Kæden ved med at takke over, der var ingen klare standpunkter at arbejde ud fra mere. Jeg har stor respekt for Lunde, men jeg håbede alligevel, at han slog nosserne lidt hver gang han forsøgte.

Svenske forhold
Det, der ret beset var en bagatel i sagen, danskernes tone, danskernes frækhed, danskernes manglende ærbødighed for religion, blev pustet op som absolut udslagsgivende. I naturlig konsekvens af at have ladet oppositionen vinde beskrivelsesretten hvad angår det nye racistiske Danmarks hybris og nemesis, satte også borgerlige aviser ind med konsensussøgende, opbyggelig journalistik, fx 3 intetsigende helsider i Berlingskes søndagsmagasin med gode, danske muslimer. En desperat flugt ind i fortidige løsninger.

Problemer til debat
Den borgerlige presse har i årevis beskrevet de europæiske samfunds indvandringsforårsagede problemer, fx arbejdsløshed, parallelsamfund, ekstremisme og kriminalitet. Denne krise var en lejlighed til at søge overblik, opsummere situationen. Man kunne have forsvaret det borgerlige Danmark imod anklager om tiltagende racisme og fremmedhad. Der kom intet af den slags.

Afklaret samvittighed
Weekendavisens Anne Knudsen er den, der er kommet værdigst igennem konflikten. Hendes avis har ført den skarpeste og klareste islamkritik af alle danske aviser, fordi dens skribenter dykker ned på de dybder, hvor problemerne genereres. Aldrig et ondt ord om muslimer som mennesker, men den islamiske ide og de islamiske autoriteter har fået klø, det kan man roligt sige. Overskud til basal kritik sammenholdt med en vågen samvittighed har holdt Weekendavisen fast på, at Danmark fører en nøgtern debat om islamisk religiøsitet, modernitet, kvindesyn, autoritetstro, oplysning, konservatisme, dogmatisme og intolerance.

Reel ytringsfrihed
Til næste gang... Kan vi så enes om at insistere på retten til at være uenige med islamiske fundamentalister? Kan vi også enes om, at vi har ret til ikke at respektere islam? En disrespekt, som vi i Danmark naturligvis må insistere på at kunne ytre os frit om uden at skulle udsættes for trusler eller pression af nogen art. Skal grundholdningen være, at vi skriver FJOLS hen over gravstenen på de mennesker, som selv måtte provokere sig til en rituel, muslimsk nedslagtning i Danmark?

Frygt
Det er mit indtryk, at mange muslimer opfatter konflikten som positiv i den forstand, at man forestiller sig større respekt for islam fra nu af. Man har ingen skrupler over at have truet sig til denne respekt, der ret beset er frygt, iblandet meget store mængder foragt.

Undskyldninger
Takket være et massivt indenrigs og udenrigs pres har islamisterne fået Jyllandspostens, Justes og tegnernes hoveder på et fad. Kerneproblemet med den islamiske verden er, at man aggressivt og effektivt lukker al modsigelse ude. Heraf den islamiske verdens stagnation. Og nu har Vesten undskyldt sin kritik. Men rolig, der kommer nye "krænkelser", uanset hvor søde vi er.

Lydhørhed

Herboende muslimer har skrydet selvbevidst til højre og venstre under denne affære. Om broer, Danmark skal bygge op igen, om hårdt arbejde, der venter Danmark forude, om den respekt, der skal til nu. De har hånet Foghs mæglingsforsøg, ladet Jyllandsposten sidde med 100 procent af skylden. Skamfulde danske journalister har holdt mikrofonen for dem. I de allermest kritiske dage lod danske tv-medier herboende muslimske kolonier trampe hen over Danmark og danskerne. Det var en oplevelse.

Viden
Nu skal vi så til at vide mere om islam, lyder det fra muslimsk side. Bare vi kender sandheden om islam, Muhammed og Koranen, så skal vi nok få respekt. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig braget af det næste sammenstød, nemlig når det kommer til at handle om, hvad muslimerne overhovedet ved om Muhammeds liv, levned og moralske egenskaber, for slet ikke at tale om Koranens ægthed og hadiths troværdighed.

Provokation
Himlen forbyde, at de skulle bære byrden af at gøre samfundsmæssig nytte, men kunne man ikke have forestillet sig, at kunstnere og litterater havde lavet et forsvar for provokationen som princip? Har de taget pis på os i årevis, når de talte om, at provokation, frigørelse og nedrivning af dogmer var drivkraften i dette århundredes modernistiske kunstretninger? De kunne også have gået til hånde med en dosis receptionsteori uden at få sorte fingre.

At overvinde selvcensur
Fra alle sider af det politiske spektrum har man presset på for at få Fogh til at stå frem med sin personlige holdning til Muhammed-tegningerne. Det havde været interessant, hvis han var stået frem med en klar personlig holdning i retning af Ulrik Høys: "Vi kan lige så godt tage skraldet med islam nu, fremfor at sende det videre til efterkommerne. Derfor skal Jyllands-Posten have evig tak, fordi de bragte de 12 tegninger af profeten Muhammed, for det var gode tegninger, der sad lige i skabet!" (WA 3/2-06).

8 kommentarer:

Balder sagde ...

Det var muhamed'me (tidligere fan'eme) en flot sammenfatning / analyse Ulla!

Lidt om Seidenfadenske / muhamedanske strategier her Hvorfor gør Seidenfaden og co. så meget ud af det der med ‘tonen’?

Anonym sagde ...

Helt enig, en glimrende og tankevækkende analyse, flot arbejde :-)

Anonym sagde ...

Jo, det gør du godt. Men det er trist læsning.

Jeg er glad for at Ekstrabladet gør ekstra højt i dag!

Anonym sagde ...

Læs iøvrigt Information, der har den glammende hund Carsten Jensen på programmet. Rasende, frådende og indigneret som altid.

Skønt at læse, hvor mange verbale tæsk han får fra læsere efterfølgende.

Anonym sagde ...

http://switch3.castup.net/cunet/gm.asp?ai=214&ar=1 050wmv&ak=null

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Jeg kunne ikke få linket til at fungere, fordi der er et mellemrum for meget efter 1-tallet. Til gengæld er det virkelig værd at se. Det er noget af en dame!
http://switch3.castup.net/cunet/gm.asp?ai=214&ar=1 050wmv&ak=null

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Stadigvæk mellemrum - så må I bare fjerne det..

Anonym sagde ...

Glimrende sammenfatning!

Tilføj en kommentar