lørdag, marts 25, 2006

Grænser

Eigil spørger på sin nye blog, hvordan det kan være i overensstemmelse med liberal ideologi at spærre asylsøgere inde i lejre, når de efter afslag på asyl nægter at vende hjem frivilligt.

Det skyldes, at liberalismen - heldigvis - går hånd i hånd med konservatisme, herunder ideen om nationalitet og grænser. Der er folkelig opbakning til ideen om at håndhæve de grænser. Det er - efter god liberal tradition - ikke de ideologiske påbud, der alene dikterer, hvad der skal ske.

Som jeg husker den nærmeste fortid, så var det en skelsættende begivenhed, da forhenværende radikale udviklingsminister Anita Bay Bundegaard foreslog at få ændret flygtningekonventionen, så den også dækker de mange, mange millioner mennesker, der ønsker at flygte fra fattigdom (Weekendavisen 23.02.2001). Den tanke fik det meste af Danmark til at sige: okay, interessant, men det er udelukket, ikke tale om, no way José. Vi beholder vores grænser.

Lige præcis den bemærkning tror jeg har spillet en helt afgørende rolle for valget i 2001. Den radikale ide gik så at sige planken ud. Enhver kunne se den absurde konsekvens. Det blev herefter mainstream at sige fra over for uhindret folkevandring hertil.

Gæt i øvrigt, hvilken avis, der netop har ansat Anita Bay Bundegaard pr. 1. marts i år?

Ja, rigtigt gættet: Anita Bay Bundegaard begyndte den 1. marts som leder af lederkollegiet på dagbladet Politiken. Lederkollegiet er det kollegium af skribenter, der forfatter bladets ledende artikler (Journalisten). Så har gamle Thøger én at juble sammen med, når han synes, det kører.

Men derudover er der selvfølgelig mange andre liberale opfattelser af den sag.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar