tirsdag, marts 28, 2006

Vidensamfundet fundet dræbt

En ukendt blogger fandt i eftermiddags liget af vidensamfundet under adskillige lag af bullshit. Vidensamfundet var ved fundet svært genkendeligt pga. forrådnelse og skønnes at have været død i 50-70 år. Foreløbige observationer tyder på, at det er blevet dræbt ved adskillige slag med stumpe instrumenter. Volden kan have stået på gennem årtier.

Ak ja.

Hammouti har lige spurgt mig i en kommentar: "Er det ikke dig, der går de rabiate islamisters ærinde, når du konstant tager deres propaganda for gode varer?"

Et langt svar på et kort spørgsmål: Jeg mener, at det er en stor belastning for debatten, at man hele tiden i ramme alvor standser sig selv og hinanden i vores søgen efter kendsgerninger med henvisning til, at dén vinkel vil skabe splid, dét faktum skabe fjendtlighed, oplysninger om dét forhold vil gøre dem og dem vrede eller styrke den og den fløj..

Det kan jo ikke nytte noget. Så bevidst og hårdnakket dumme har vi da aldrig været før. Vi spærrer udsynet for os selv, fordi vi bevæger os i et spinunivers, der ikke taler om kendsgerninger, men kun om holdninger til kendsgerninger. Vi taler ikke om virkeligheden, men kun om hvordan vi taler om virkeligheden.

Jeg er helt overbevist om, at sandheden varer længst. Det afgørende er ikke, om jeg ved at tro på, at Abu Laban har mange tilhængere gør ham stærkere end han er. Det afgørende er, hvor mange tilhængere han har. Altså fakta.

Vi kan dårligt bryste os af at leve i et vidensamfund, for vi viger helt bevidst i en stor bue uden om viden. Venstrefløjen gør i hvert fald, hvilket kan føres tilbage til en i og for sig fin tradition for diskursanalyse inden for samfunds- og humanvidenskaberne, der jo masseproducerer venstreorienterede. Men virkeligheden er så til gengæld forsvundet helt ud af interessefeltet.

Kant, Hegel, Wittgenstein, selv Austin ("How to do things with words") og Berger og Luckman ("Den samfundsskabte virkelighed") ville føle sig kørt over gevind, det tror jeg bestemt. Det har taget helt overhånd. Det er jo egentlig tragisk, at de mennesker, som skulle være bare lidt kloge i dette land, har mistet al respekt for sandhed. Det er et ord, man lærer at grine ad på universiteterne, ja, sågar også længere nede i systemet. Skepticisme er blevet flad mainstream, og der er seriøst ikke mange, der egentlig selv kan argumentere den hjem.

Læs fx david Favrholdt om kulturrelativisme i Weekendavisen: http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060303/IDEER/603020378&SearchID=73239852680377

I øvrigt tager jeg ikke Abu Labans udsagn for gode varer. Jeg tror ikke på et ord af, hvad han siger. Men derfor kan han jo godt komme for skade at sige noget, der passer engang imellem.

14 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Ulla,

Jeg er nok en af de der masseproducerende humanister du snakker om (jeg stræber i hvert fald efter at blive det). Jeg synes dit indslag er meget underholdene (på den fede måde!). Jeg er dog ikke helt enig (surprise, surprise) i din kritik af f.eks. diskursanalysen. Det er rigtigt at moderne idealer om subjektivisme og (evt.) relativitet kan fører til en slags "anything goes" ordsalat, alt er ligegyldigt. Men det er jo ikke sådan at i hvert fald forskere og andre vidensproducenter inden for dette felt ikke er klar over den potentielle faldgruppe. Det gælder, i ovenstående tilfælle (som Charles Taylor så rammende påpeger) at finde idealet i netop denne måde at tænke på. Nemlig at det enkelte individ selv må tage stilling til sit eget liv, at vigtige livsspørgsmål derfor ikke skal dikteres, men diskuteres i respekt med og for hinanden.

Det er en side, en anden er din kritik af diskursanalyse, som modstander af sandheden. Diskursanalysen tager jo nemlig højde for at "sandheden" ikke er helt så enkel en størrelse, når det gælder samspil mellem mennesker. Meget samspil handler om komplicerede abstrakte begreber, som vi forholder os til forskelligt, i forskellige situationer, sociale settings, på forskellige tidspunkter og alt afhængigt af hvem der spørger, og hvordan. Dette er impirisk bevist ikke så få gange endda, så alt afhængig af konteksten, er det ret rigtigt:)
Det er frusterende, at skulle rode rundt i den mudderpøl, som verden nu engang er, og som socialt samspil er, men sådan er menneskelig interaktion nu engang. Vi kan ikke nogensinde frigøre os fra vores kulturelle forholdemåde til vores omverden. Kulturen (bredt set, menneskesamværd, ikke i sædvanlig fascistisk forstand) definere hvordan vi forholder os til alt, lige fra at nyde synet af vores yderst naturlige, iscenesatte naturlandskaber til kaffen vi drikker, maden vi spiser m.m. Erik Schultz (hvis bog "Frihed og bånd i menneskelivet" er meget læsevenlig, og endnu mere interessant) kommer med eksemplet: en dansker spiser et meget velsmagende måltid med nogle venner han lige har fået i et eller andet land.. (ikke vigtigt). Maden var god, og han er spørger derfor interesseret sin vært hvad det er for kød. Værten forklarer at det er rottekød, hvorefter vores dansker straks går ud og brækker sig (han har det i hvert fald ikke godt). Kulturen definerer noget så basalt som nydelsen af et måltid, hvordan vi omgås hinanden, hvordan vi f.eks. stiller os i kø, betaler etc. istedet for at f.eks. hoppe ind og proppe mad i munden (og når vi gør det, er det i meget bevist modstand mod et eller andet kulturdefineret). Alt hvad vi ser og opfatter er præget af det, det er derfor umuligt at tale om upåvirket sandhed.

Anonym sagde ...

Nemlig at det enkelte individ selv må tage stilling til sit eget liv, at vigtige livsspørgsmål derfor ikke skal dikteres, men diskuteres i respekt med og for hinanden

Og hvad så, når et samfundssystem har dikteret individerne rammerne for deres liv, så individerne fratages retten til selv at tage stilling, skal man så diskutere i respekt med og for systemet eller individerne?

Hammouti sagde ...

Svar mig lige ærligt:

Søger du altid efter sandheden?

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Ja. Blandt andet :)

Anonym sagde ...

Hej Mr. Deeds

Hvis du mener at det at hjælpe folk som af en eller anden grund kommer af sporet, er at fratage dem deres frihed, så er jeg naturligvis uenig, da vi netop også har pligt til at hjælpe dem, der ikke kan hjælpe sig selv. (Måtte lige tilføje det, da det begyndte at lugte lidt af liberalistisk propaganda, og ikke socialistisk, som det jo bør:P)

Hammouti sagde ...

Ulla: Austin var imod Ayer.
Chaima: Hvem er Austin?
Ulla: Hvad! Kender du ikke Austin?
Chaima: ...

Anonym sagde ...

Hejsa Ulla
Hmmm hvilke kommentarer mener du popper op på min forside??

PS: Gisp, har helt glemt jeg er prikket, sorry!!

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Hej Henrik
Det, jeg mener er, at din blog laver en fin liste med links til de kommentarer, folk skriver inde på din blog. Det har du måske ikke lagt mærke til? :) Min kommentar på din blog står fx øverst nu inde hos dig. Det kunne jeg jo godt tænke mig, så folk blev gjort opmærksom på de nye kommentarer.

Men det kan måske ikke lade sig gøre her hos mig.. I, der har det, bruger smartlog, har jeg lagt mærke til (tror jeg nok).

Anonym sagde ...

Hej Tullerullerappenskrald

Så er jeg lige nysgerrig: Ifølge ovenstående burde du højst have et fnys til overs for eks-udenrigsministre og venstrefløjsmedlemmer som løber rundt med alternative vinkler og oplysninger - men jeg synes jeg kan huske, at du synes DE er farlige .. sådan rigtigt, i virkeligheden.

Marianne Nørtoft Thomsen

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Prøv lige igen. Jeg forstår ikke spørgsmålet? Eller jo, måske..

Altså du siger, at når jeg hylder sandhedssøgen, så burde jeg også hylde den islamisk-socialistiske opposition for at grave sandheder frem.. og eksponere dem over hele verden, er det det?

Jo, men jeg mener også, at vi er blevet meget klogere af hele historien. Tegningerne og deres receptionshistorie har afdækket en stor luns virkelighed, og det er fint. Der er mange ting, der står meget mere klart for os nu.

Så selv løgnehistorier og groteske og urimelige tilsvininger kan være umådeligt oplysende på deres egen måde. Ingen skal holde sig tilbage. Men man må regne med modstand, selvfølgelig.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Lige til Ditte: Jeg har altså ikke glemt din kommentar! Jeg skal nok vende tilbage med en postering om min vinkel på emnet.

Anonym sagde ...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we possess been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] fitted a sustained leisure for the time being and grasp how to harness the enormous power of Xrumer and go off it into a Bills machine.

We also provide the cheapest prices on the market. Assorted competitors see fit charge 2x or temperate 3x and a a pile of the term 5x what we responsibility you. But we maintain in providing gigantic accommodation at a small affordable rate. The entire incidental of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper variant to buying Xrumer. So we aim to keep that mental activity in mind and afford you with the cheapest standing possible.

Not only do we cause the greatest prices but our turnaround time after your Xrumer posting is wonderful fast. We drive pull someone's leg your posting done in the forefront you distinguish it.

We also provide you with a roundish log of affluent posts on manifold forums. So that you can catch a glimpse of over the extent of yourself the power of Xrumer and how we get harnessed it to benefit your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can wish to see thousands upon thousands of backlinks exchange for your site. Scads of the forums that your Location you will be posted on oblige exalted PageRank. Having your tie-in on these sites can truly expropriate establish up some top-grade quality help links and really as well your Alexa Rating and Google PageRank rating via the roof.

This is making your site more and more popular. And with this better in popularity as superbly as PageRank you can think to appreciate your place really superiority high in those Search Locomotive Results.
Above

The amount of traffic that can be obtained nearby harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your situation to tens of thousands of forums. With our higher packages you may even be publishing your locality to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Ponder 1 brief on a all the rage forum drive inveterately get 1000 or so views, with announce ' 100 of those people visiting your site. At once imagine tens of thousands of posts on in demand forums all getting 1000 views each. Your shipping will withdraw sometimes non-standard due to the roof.

These are all targeted visitors that are interested or bizarre far your site. Imagine how divers sales or leads you can fulfil with this colossal number of targeted visitors. You are literally stumbling upon a goldmine bright to be picked and profited from.

Keep in mind, Transport is Money.
[/b]

TRAVERSE B RECOVER YOUR CHEAPLY ERUPTION TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Anonym sagde ...

Predilection casinos? check this unseasoned [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] superintend and wing it denigrate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also discontinuation our with it [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] enjoin at http://freecasinogames2010.webs.com and in view corporeal irritable currency !
another trendy [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] go down of events is www.ttittancasino.com , because german gamblers, watch over manumitted online casino bonus.

Anonym sagde ...

Write Our Revealing Prices at www.Pharmashack.com, The Outstanding [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Apothecary's [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Concoct Immense Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Be suffering with a Ginormous Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] As a upkeep to Your Nutriment ! We Give away Marque notable [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

Tilføj en kommentar