torsdag, april 13, 2006

Islams fem søjler

Hvad stiller man op med urokkelige, religiøse overbevisninger, mejslet ind i hjernen fra barnsben? Hvad stiller man op, når disse overbevisninger dagligt vedligeholdes i et mentalt indemuret fællesskab, der forbander kritisk tankegang og idemæssig omgang med fjenden? Hvad stiller man op over for en kultur, der er gennemsyret af militær korpsånd, der deler verden op i fjender - dehumaniserede som skøger, alkoholikere, kynikere - og venner med vilje til opofrelse for den fælles sag, akkurat som Muhammed så mange gange truer dem til i Koranen. Muhammed havde stærk brug for trofaste soldater og adlydende undersåtter, dem skabte han med trusler og anerkendelse, straf og belønning. Nu har verden ikke brug for disse soldater mere (og har vel egentlig altid helst været fri), men vi kan ikke slippe af med dem, de bliver ved.

Når man underviser i islam, taler man ofte om 5 søjler, som skulle være konstituerende: trosbekendelsen, bønnen, fasten, den religiøse skat og pilgrimsrejsen.

Det skulle udgøre de 5 søjler eller grundpiller i islam. Det siger ikke meget i forhold til de kulturelle og sociale kendsgerninger vedr. islam.

Islam er efter min mening baseret på disse 5 søjler, som tilsammen umuliggør forandring:

  1. De islamiske kilder Koranen og Hadith, som udgør og afgrænser vidensgrundlaget
  2. En altgennemsyrende autoritetstro, som sikrer, at tankegangen på alle områder kan styres gennem religiøse påbud
  3. Al-Ummah, det islamiske fællesskab, der identificerer sig selv ved at definere en klar linie mellem muslimer og ikke-muslimer, og som derigennem diskvalificerer al udefrakommende indflydelse
  4. De massive krav om at underkaste sig islam, styrke islam og være mentalt beredt på om nødvendigt at forsvare islam i hellig krig
  5. Systemet af ære og skam, hvorigennem man plejer en effektiv social kontrol, særligt i relation til kontrol af kvinden og anderledes tænkende.
Det er svært at stille noget op imod det, medmindre man kan gentage mønstret med omvendt fortegn og så at sige manipulere i den anden retning. Men det er vi ikke meget for. Vi er trætte af de problemer, vi har med islam, men vi bliver decideret dårlige over de problemløsninger, islam trækker med sig.

Har I tænkt på dette:

Den korteste vej er muligvis, at hele den vestlige verden bliver islamisk. Det vil betyde en gigantisk vitaminindsprøjtning til al-ummah, som man vel at mærke er nødt til at lytte til, fordi den i så fald vil være halal, muslimsk, en del af fællesskabet. Et stort input i systemet af effektive, vidensbearbejdende, konstruktive mennesker, der uvægerligt vil sætte systemet under et stort pres for klarhed, ordentlige forhold, retfærdighed, rationelle løsninger, mindre manupulation, mindre korruption, og så et lille Wirtschaftswunder - og vupti, i løbet af max 100 år, er vi, hvor vi ønsker at være, tilbage i en sekulariseret verden, hvor mennesker tænker selv og religionen er en saga blot.

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

haha, du er kvasi-muslim. tænkte det squ nok.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Ja, jeg har planlagt dette her meget, meget længe :)

Anonym sagde ...

Det er s'gu' egentligt morsomt at tænke på at en af de 5 søjler i Islam er afhængig af et fysisk eksisterende element. Det jeg tænker på er hadj, pilgrimsrejsen til Mekka.
Hvis den del af verdenen der ikke er muslimer, bliver træt af det rod som islam skaber i sit kølvand, så kan den jo bare fjerne Mekka og skabe en bugt. Ifølge islam så er Gud/allah almægtig,(guddommen vil vel ikke tillade at 5. søjle i trossystemet fjernes). så hvis den ikke islamiske verden fjerner Mekka så er det bevist islams guddom ikke er almægtig og at islam er en gang blålys.

der er faktisk et fortilfælde i historien engang i 1800 tallet ødelagde briterne sommerpaladset i Peking for at ødelægge Kinesernes Kampmoral.

Ateist sagde ...

> "Den korteste vej er muligvis, at hele den vestlige verden bliver islamisk. "

Glimrende foreslag. men skal vi ikke lige aftale, om vi skal konvertere til Sunnier, Shiaer, Sufister, Salafister, Wahhabister, Kharijitter, Ismailitter, Drusere, Baha'ister, Alawitter eller noget andet?

F. eks. er det oplagt at vælge Ahmadiyya, idet de allerede har en moske i Hvidovre. Problemet er bare, at Ahmadiyya er en fredelig udgave af Islam, og derfor ikke anerkendes af andre muslimer.

Dit forslag skal vist tænkes lidt mere igennem. :(

Anonym sagde ...

En genial loesning det med at fjerne mekka, lad os bygge en kirke eller en synagoge, eller maaske bare en losseplads hvor mekka ligger. Saa er den ged barberet.

Anonym sagde ...

hvad fanden snakker du om Johnson...
fuck dig, fordi du nedgør andres religion. og fuck dem der har lært dig at tale.

Anonym sagde ...

ehsan, dit sprog er jo ikke engang en lille sumle bedre :)
lidt civiliseret kan man vel altid være?

Anonym sagde ...

vi lever i et land, hvor man har religion frihed! - og jaa vi har også ytringsfrihed, men det medføre ikke at man skal lufte sine racistiske forestillinger om andre religioner i dette tilfælde Islam!
Ulla, som et menneske vil jeg gerne have lov til at sige at du godt kunne visse lidt respekt over for dine med mennesker.
vi lever i det 21 århundrede hvor alle religioner bliver respekteret..
Islam er en religion, hvor man skal accepere at der er andre religioner udover Islam, dette gjorde profetten Muhammed (s.a.w.)..

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Se dig dog omkring. Islam er en hjernedød, fascistisk ideologi, som forvandler sine territorier til åndelige ørkener. Længere er den ikke.

Anonym sagde ...

Fuck dig så meget Ulla Nørtoft Thomsenfordi du siger at islam er en hjernedød logi. Fede kælling!!!!

Anonym sagde ...

Omg .. Helt ærligt!
ALLE har lov til at have deres egen tro! Så stop lige med at nedgøre en anden region!
Jeg er ikke selv muslim men i det mindste nedgør jeg ikke deres tro.
Platte!

Tilføj en kommentar