søndag, august 13, 2006

Opgraderinger

Sagt om Koranen:

Arthur Scopenhauer:
Betragt fx Koranen: denne ringe bog var tilstrækkelig til at grundlægge en verdensreligion, tilfredsstille det metafysiske behov for utallige millioner mennesker i 1200 år, danne grundlaget for deres moral og en betydelige dødsforagt, ligesom den også begejstrer dem til blodige krige og de mest vidtrækkende erobringer. Vi finder heri den sørgeligste og fattigste form for teisme. Meget kan gå tabt i oversættelsen; men jeg har ikke kunnet finde en eneste tanke af værdi.

Robert A. Morey:
Fra et litterært synspunkt har Koranen ringe værdi. Ordvalg, gentagelser, naivitet, mangel på logik og sammenhæng slår den uforberedte læser på hver side. Det er ydmygende for det menneskelige intellekt at tænke sig, at denne middelmådige litteratur har været genstand for utallige kommentarer, og at millioner af mennesker stadig spilder tid på at fordybe sig i den.

Thomas Carlyle:
Et kedsommeligt, forvirret sammensurium; grov, plump, endeløst gentagende, vidtløftig og sammenfiltret.

H.G. Wells:
Sit angivelige guddommelige forfatterskab uværdig, ligegyldig om den læses som litteratur eller filosofi.

Ernst Nolte:
Ingen anden verdensreligion har et skrift, der er så spækket med trusler om helvede som Koranen.

Ludvig Holberg:
Muhammed levned var en kiede af Laster og Udyder... Mohameds Hoved-Passioner vare Ærgierighed og Løsagtighed, og fast den hele Alcoran er grundet der paa; thi det meeste er skrevet ved Leilighed, for at sette Farve paa en og anden ond Gierning, som flyder af samme tvende Lyder. Heraf kommer det, at Alcoranen siger sig saa ofte selv imod, og at den hele Muhamedanske Lærdom er en Kiede af Contradictioner.

Frants Buhl:
En noget forvirret reproduktion af den religiøse påvirkning, han tidligere havde modtaget ved omgang med kristne, jøder eller religiøst bevægede landsmænd.

Winston Churchill om "Mein Kampf":
Here was the new Koran of faith and war: turgid, verbose, shapeless, but pregnant with its message.

--> Ønsker du at installere opgraderingerne nu eller vil du installere dem senere?

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Sandt for dyden kloge ord.
Selv har jeg gentagne gange prøvet at kæmpe mig gennem koranen på både dansk og engelsk, og bruger den i dag primært som sovemiddel: Kan jeg ikke falde i søvn, plejer et par sider af min engelske koran-udgave at sende mig lukt i Morfeus' arme.
Et hjernelammende makværk i litterær forstand, og ganske rigtigt blottet for opbyggelige tanker. Til gengæld den perfekt legitimering af arabisk imperialisme og massemord på "vantro". Og den slags middelalderlig idioti forventes vi at behandle med følsomhed og respekt.
Må Allah bevare os!

Tilføj en kommentar