lørdag, maj 05, 2007

Fred for Mellemøsten

Ond kommentar af Edward Luttwak i Weekendavisen 03.05.07:

"I Mellemøsten er klokken altid fem minutter i tolv. Vi får altid at vide, at det er en afgørende region. Men det tilbagestående Mellemøsten er mindre relevant end nogensinde før, og det ville være bedre for alle, hvis vi bare kunne lære at ignorere den".

Essensen af kommentaren er nogenlunde som følger: Mellemøsten er en hysterisk region, der overdramatiserer helt vanemæssigt. Vi tror på dem hver gang og flipper ud i storstilede krigs- og fredsprojekter, selvom vi egentlig burde være fløjtende ligeglade.

For der er ingen substans i det, det er skrig og skrål. Ikke engang katastrofen over alle katastrofer, brændpunktet over alle brændpunkter, den pælæstinensisk-israelske konflikt, er værd at skrive hjem om. Siden 1921 har den konflikt dræbt ca. samme antal som en enkelt sæson i Darfur.

Mellemøsten provokerer og truer og buldrer og brager, men kan overvindes militært på en halv formiddag med den ene arm på ryggen. Ikke engang terrorismen er rgtigt blevet til noget. De kan holde fremragende oprør kørende, men hære kan de ikke administrere. Vi skal slet ikke lade os gribe af det katastrofiske spil. Men det er svært.

Høgene kan ikke lade være, de vil slå dem i krig. Det er forståeligt, og det er nemt, men det ændrer ingenting, de kommer ikke til fornuft af den grund. Der er hysteriske optrin dagen efter, samme mennesker, samme sand, samme problemer, samme skrig og skrål.

Duerne kan heller ikke lade være, og de er lige så resultatløse. De vil vise respekt i håb om at Mellemøsten bliver glad og begynder at producere velfærd i stedet for at vågne om morgenen og gå i gang med at producere had. Men denne nervøse respekt forslår som en snebold i Helvede, fordi islam lover sine tilhængere overlegenhed udi alting, hvilket gør regionens tilbageståenhed på alle områder til en konstant kilde til forbitrelse.

Løsningen er at lade dem sejle i deres egen sø:

"Den operative fejl, som Mellemøsteksperterne konstant begår, er den manglende erkendelse af, at tilbagestående samfund skal man lade være i fred [...] I fraværet af såvel invasioner som venligt engagement ville folkene i Mellemøsten omsider få lov at få deres egen historie: Noget som Mellemøsteksperter af enhver farvelægning synes fast besluttet på at nægte dem. Det bringer os til den fejltagelse som vi andre begår: Vi vier Mellemøsten alt for meget opmærksomhed, denne stagnerende region, hvor så godt som intet nyt opstår [...]".

Der følger så en række data om, hvor elendigt det står til, uanset oliesummer og bistandskroner og fede pipelines med euro fra udvandrerne. Intet lykkes, der produceres ingenting, man filmer sig larmende ud af det globale kapløb, som man ved, man taber: "Av, av, av, uhh, det er den gamle koloniskade igen..!"

Luttwaks sidste ord er: "Med mindre vi står over for en umiddelbar fare, bør vi derfor fokusere mere på de gamle og nye lande i Europa og Amerika, I indien og Østasien: steder hvor hårdtarbejdende befolkninger skuer fremad i stedet for at drømme om fortiden".

Edward Luttwak er tilknyttet Center for Strategic and International Studies i Washington, han er uddannet økonom og historiker og tidligere rådgiver for forsvarsministeriet, udenrigsministeriet og det nationale sikkerhedsråd. Artiklen ligger her, men der kræves log in.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvis vi skal undvære deres olie må vi til at have gang i flere vindmøller.

Anonym sagde ...

En Sandfærdig Beretning.
Skide godt skrevet.

Anonym sagde ...

Ved du hvad, Ulla: Mon ikke de fleste muslimer er som os: De vil helst luge deres persillebed i fred og ro?

Jeg tror, at de fleste muslimer i Mellemøsten glæder sig enormt til den dag, Luttwaks ord bliver til virkelighed.

At regionen ikke påkalder sig så stor opmærksomhed og at fremmede magter lærer at holde nallerne væk.

At der ikke er substans i muslimers skrig og skrål, vidner udelukkende om din uvidenhed om det emne, du taler om. Men det er jo ikke noget nyt.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Naturligvis, raapil. Edward Luttwak er helt blank i mellemøstlige anliggender i forhold til dig.

Venstreradikalismen gør i øvrigt regionen en kæmpe bjørnetjeneste ved bestandig at stimulere og støtte den der evindelige offer-tankegang.

Så længe vesten fylder guld og dårlige undskyldninger i lommerne på muslimerne, opstår der ikke det moment of truth, hvor de ser sig i spejlet og siger: ok, det var det, vi blev; det var det, vi fik ud af indsatsen; sådan er vi".

Anonym sagde ...

Det er ikke første gang, belæste mennesker tager fejl, Ulla.

Anonym sagde ...

Mon ikke snarere klokken er tolv minutter i fem?

Tilføj en kommentar