fredag, maj 04, 2007

Hvad er der i vejen med burka?

Vi må nok se i øjnene, at vores politikere og de fleste af vores meningsdannere er lidt i knæ. De kæmper, de træder vande, men de magter ikke rigtigt at overskue de problemer, vi står med. Hvis de gør, tør de i hvert fald ikke give udtryk for det offentligt.

De diskuterer badeforhæng, de diskuterer halalkyllinger. Og tegninger, burkaer, tørklæder, håndtryk. Hver gang som om der ingen forbindelse var til den foregående diskussion. De prøver at finde saglige og objektive, globalt gangbare argumenter mod det ene og det andet. Som helt isolerede fænomener. Og det lykkes ikke for godt.

Når vi ikke vil have burkaklædte kvinder i Danmark, er det så virkelig pga. faren for, at de kan komme til at mangle d-vitaminer? Når vi ikke vil have sygeplejersker i heldragt, er det så virkelig af hygiejnehensyn? Og er det virkelig afgørende for os, at vores offentlige ansatte giver hånd? Man tør næppe tænke det, men af hygiejnehensyn var det formentlig bedre, de lod være. Hvad så? Hvad skal vi så gribe til? Hvorfor er vores sag så god og vores argumentation så ringe?

Trangen til at diskutere disse småting kunne godt ligne småborgerligt snævertsyn og stejlhed. For nogen er det sikker lige præcis dét. Men for de fleste er det ikke snævertsyn, der er på spil, tvært imod. Alle disse forvildede smådiskussioner bunder først og fremmest i, at folk har en uendeligt kompromissøgende og vigende holdning. Man vil så gerne have, at det bare drejer sig om simple, konkrete justeringer, så bliver alt godt. Man vil så nødig ind på de gigantiske ideologiske modsætninger, der står over for hinanden. Man vil så nødig finde en forbindelse mellem tegn og det, det er tegn på.

6 kommentarer:

capac sagde ...

Spørgsmålet er vel også, om det er, fordi politikerne nødigt "vil" en holdningsmæssig konfrontation, som du skriver, eller om de ikke KAN? Ofte får man den utrygge fornemmelse af, at mange politikere er uafklarede om deres egne grundholdninger!

Anonym sagde ...

LIGE PRÆCIS!

Det du skriver er ret præcist hvad jeg selv tænkte da jeg hørte Claus Hjort på tv.

Hvor er det dog ligegyldigt med den skide burke. Det er baggrunden for den som er afskyelig.

Hvis vi skal bekæmpe burkaen skal det være for at udslette ideologien bagved, ikke af hygiejnehensyn!

Det minder om begrebet 'krigen mod terrorisme', der retteligt burde hedde 'krigen mod fascistisk islam'

Vi bliver nødt til at kalde fjenden ved den rett enavn hvis vi vil gøre os håb om at overleve det angreb på vores livsform vi udsættes for i disse år!

Anonym sagde ...

Fuldstændig enig. Men årsagen, kære Ulla, bliver vi næppe enige om. Den er naturligvis den ulidelige feminisering af samfundet. Hvem vil risikere sin egen trivsel ved at bryde pænhedens kode?

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Ja, det vil jeg da, Kimpo.

Men jeg har også en god avisrute i baghånden :-)

Anonym sagde ...

Hvis vi ikke kan,
eller vil,
kalde en Spade for en Spade.

Ender vi,
i heldigste fald,
som Spadernes Budbringere.

Kimpo sagde ...

Ulla, du er god nok på bunden, det er kun din feminisme der skal kureres :-)

Tilføj en kommentar