fredag, juni 08, 2007

Magtskræk

En af mine mest skattede kolleger er tidligere skoleleder, et meget lunt menneske. En dag kom der en kvindelig lærer stormende ind på kontoret, har han fortalt. En dreng havde fået sit hoved skubbet ind mellem to tremmer i et gelænder og kunne nu ikke få det ud igen. ”Kan du ikke bare give ham et spark i hovedet”, sagde min kollega så lidt henkastet, mens han bladrede i nogle papirer. Damen tabte både næse og mund, så han måtte forklare: ”Det ved enhver, der har været i landbruget. Når en ko får mast hovedet ind imellem bøjlerne ved truget, så kan du lokke og true og lirke i timevis – men det eneste, der hjælper, er at give den et spark i hovedet, så rykker den sig fri med det samme. Det er dét, eller den står der til evig tid”.

Nu mente han det ikke så alvorligt, må jeg hellere sige, hvis der er børn og akademikere til stede. Men uomtvisteligt har han fat i et princip her, som vi ikke rigtigt bruger mere. Den der lidt rå, praktiske tilsidesættelse af ædle principper fordi det nu engang er effektivt.

Man kunne sige til Nivå-banden, der kaster kanonslag efter cirkusdyr og fodrer dem med glasskår, at enten er I rare fra i morgen, eller også bliver I kylet i havet. Man kunne have mønsterborgere i morgen, hvis man ville. Man kunne overføre problemet til dem selv og gøre valget let for dem. Det vil vi ikke, vi snakker om mere SSP-samarbejde og kommunalt svigt.


Først betaler vi for det, de smadrer og for deres fængselsophold og overførselsindkomster. Så betaler vi statsansatte, venstreorienterede journalister for at holde mikrofonen for de unge, så de kan svare på, hvad der ville gøre dem glade. Og så går vi for alvor i gang med at satse alt det, vi har tabt på dem og mere til, 10 gange mere, - ved at mandsopdække dem med socialpædagoger og politi og integrationskonsulenter 24 timer i døgnet i al evighed.

Vores sociale og pædagogiske systemer bruger metoder, som intet enkelt, rationelt individ ville vælge, hvis det virkelig var livsvigtigt for ham at løse problemerne. Enkelt, effektivt og billigt. Den gennemsnitlige dansker ved godt, at "indsatsen" ikke virker. Hvis det virkede, havde det jo virket. Så vi holder masken, mens vores samfund er tåbeligt og ineffektivt for vores penge.


Det er ikke kun politiet, der har to diskurser, en artig til frontstage og en realistisk til backstage. Pga. en hysterisk stram indoktrinering mod magtens rædsler - og vi snakker systematisk fingerafklapsning og udskamning - så er børn af velfærdsstaten lige så rædde for åbenlys magt som tidligere, puritanske tider var for åbenlys seksualitet.

Det pæne Danmark har magtskræk. Man er lige så uvant med virkelighedstro skurvognssnak som puritanske damer var med håndværkersex.

Det må vi arbejde lidt med.

34 kommentarer:

Anonym sagde ...

Genialt indlæg Ulla.

Du rammer sømmet på hovedet!

capac sagde ...

Jeg synes nu snarere, at du slår dig selv over fingrene (billedlig talt)...

Anonym sagde ...

Dejligt, når nogen tør sige det, der skal siges. Luften bliver et kort sekund ligesom meget renere at indånde. Tak for det!
Desværre er der altid en eller anden overset, der forpester igen.

Anonym sagde ...

Man kalder det også for værkstedshumor.
Også, blandt velintegrerede af anden etnisk afstamning, finder vi

Anonym sagde ...

UPS! En gang til.

Man kalder det også for værkstedshumor.
Også, blandt velintegrerede,
af anden etnisk oprindelse end Dansken.
Her finder vi også ”Salontoner”.
Jeg har personligt hørt det.
Ud af landet med dem,
hvis de ikke kan te sig ordentligt,
så ka’ de lære det.

Det er godt skrevet Ulla.
Respekt mand, undskyld kvinde!

Anonym sagde ...

Når du endelig skriver, så skriver du glimrende.

En gang imellem skal man handle og først analysere efterfølgende.

Jeg var engang ansat i en større virksomhed i Kongens København. Under en hedebølge fik vi klager fra medarbejderne over hovedpine, fordi der var for varmt på kontorerne. HK medlemmerne tog sagen op i sikkerhedsudvalget og samarbejdsudvalget.

I et notat udarbejdet af vores koncernjurist blev ledelsen advaret om, at det kunne være ansvarspådragende hvis vi fortsat ignorerede problemerne, da jeg sad i en rejsende position i ledelsen var jeg heldigvis ikke direkte berørt af den ubehagelige sag.

Hårdt presset besluttede ledelsen, at involvere varmemesteren. Han var imidlertid taget på ferie i Lapland. Da sagen var yderst akut blev det besluttet at afbryde hans ferie og hente ham hjem med et taxifly.

Den flinke varmemester, der ikke var belastet af unødig lærdom, kom hjem, han gik straks en runde på kontorerne og skruede ned for radiatorerne. Således undgik virksomheden problemer med fagforeningen og arbejdstilsynet.

Ingen havde forestillet, at problemet kunne løses ved et simpelt manuelt indgreb.

Tilsvarende kan ingen kan forestille sig at praktiske fysiske foranstaltninger kan dæmpe Nivå slynglerne.

Og hvad er værst for drengen i skolen, at få et blidt spark i hovedet eller sidde fastklemt i timevis medens hans problemer bliver analyseret og relateret til hans traumefyldte opvækst og omgivelsernes manglende accept.
fhv grisehandler

Anonym sagde ...

Ulla, du skulle have nogle bank et vist sted :-)

Anonym sagde ...

Den fhv grisehandler skulle vel tilfældigvis ikke også være Crass Børsting?

:)

Vh

Maja

Anonym sagde ...

Til Maja
Godt spørgsmål, det har jeg ikke tænkt på før.
:)
fhv grisehandler

Anonym sagde ...

Som Arne And siger:

At tænke før man taler er som at tørre røv før man skider.

Anonym sagde ...

Hvad så, hvis Toiletpapiret er opbrugt, må man så ikke sige en skid?
Det vil, i givet fald finde en vej ud alligevel, måske som en kraftig Detonation.
For, hvad man ikke har i hænderne, kan man som bekendt ikke holde på i længden.
Det må komme ud.
Uanset, hvor fin man end er på den, ender det med det.
Jeg hader ikke fremmede, men der er uomtvistelig nogen fremmede, der hader os af "et godt hjerte".
Det må man forholde sig til.
Og der skal gøres noget ved det.

Anonym sagde ...

Interessant indlæg Ulla. Du rammer noget næsten "universielt" i Danmark. Den filosofi som ligger til grund for din pointe har jeg måske ikke så mærkelig fundet hos flere fængselsbetjente...måske ikke så mærkeligt...de er jo sidste stoppested i den politisk-korrekte-opdragelses-pædogogik, som styrer Danmark. Nej venstrefløjen i Danmark bryder sig ikke om magt - vel og mærke, når det er deres modstanderne der besidder den. Når de besidder den - forvalter de den jo humant. Fra en social-liberal, som vist har været for længe væk fra Danmark til at jeg længere helt kan kapere STATENS styring af individet - under mottoet VELFÆRDSsamfund.....

Anonym sagde ...

Hvorfor må sandheden ikke siges, men skal undertrykkes i "den politisk korrekte" godheds navn?

Arabanerne (sammenstilling af arabere og pakistanere, når man nu ikke må sige perkere) bruger langt værre udtryk om os danskere. Vi bliver kaldt både hvide svin, kartofler, vantro hunde, hvide ludere (kvinderne), og meget andet.

Men de siger det som regel på arabisk så vi ikke forstår det!

Men skriften på væggen mange steder er på dansk, og lyver ikke!

Anonym sagde ...

Ulla: Atter et glimrende indlæg. Klart og præcist.

Maja: Nej, jeg er ikke identisk med grisehandleren, men sætter stor pris på hans indlæg.

Alfred Hansen, fhv grisehandler sagde ...

crass børsting: Tak for oplysningen, Maja havde gjort mig i tvivl.

Anonym sagde ...

Jeg glemmer aldrig dengang, jeg som lille pige så det drama udspille sig, som følger af at en ko har fået hovedet i klemme mellem tremmerne. Som jeg husker det, var det min ko - en lysebrun jersey med store mørkebrune øjne, jeg tror den hed Marie.

Længe, længe knoklede min far og storebror med at vrikke og vriste, og hive og trække og skubbe, indtil far bistert afgjorde, at der ikke var andet at gøre end at skære den fri. Forbandede, snotdumme ko!

Sjældent har jeg oplevet en sådan panik og angst og magtesløshed som de lange minutter der gik, før det gik op for mig, at de ikke havde tænkt sig at save hovedet af Marie.

Anyway - hvis det ikke virker at sparke folk i hovedet, når de har fået hovedet fast i gelænderet, så er det ikke bare nytteløst, men også rimelig grimt at se på.

Marianne

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Ja, det ville bestemt være grimt at se på, men det er der jo heller ingen, der taler for (du skulle vel aldrig være akademiker? :-). Men hvis jeg nu lige måtte folde min lignelse lidt ud, så er situationen i banderne, at banden står med hovedet i fodertruget, men der er den særlige omstændighed, at hver af de 4 klove står oven på en eller anden. Kort sagt, de generer nogen. Meget. Hvad gør vi så her i landet? Ingen henter en vinkelsliber, ingen giver den et los i hovedet. Nej, der stimler sig "hjælpere" sammen i snesevis og de bliver ved, de snakker, de prøver, de skubber hinanden væk, de stopper ALDRIG med at vride og lirke og skubbe og snakke. Kun lige når de skal hen og skrive en rapport om "indsatsen". Imens står denne her ko altså på nogen. Det er også grimt at se på! Dén smerte vælger man aktivt ved at fravælge at give koen et los én gang for alle. Spørgsmålet er, hvordan vi så kan holde ud at se på dét? For det har vi gjort længe. Der er vold, voldtægter, hærværk, røverier, indbrud, optøjr, skuddramaer, knivstik, spark i hovedet såmænd også, og så selvfølgelig alle overførselsindkomsterne og de dyre fængselsophold. Jeg ville meget ønske, at vi kunne lære at tænke lidt mere utilitaristisk, så vi ikke bare følte os ansvarlige for vores egne mål og midler, men tænkte lidt længere frem og tog seriøst ansvar for det større onde, som får lov at vokse, fordi vi ikke vil bruge et mindre onde. Det er paradoksalt, at vi kan føle os gode, samtidig med, at vi indirekte nærer nogle kæmpeonder.

Anonym sagde ...

Kan man ikke opstille en voldsstatistik sideløbende med indvandringen af muslimske unge?
Man har jo bl.a. kriminalstatistikker m.m. at basere det på.

Jeg er ikke noget talgeni, så dygtigere folk end jeg må gøre det.

Men mon ikke deres religiøst betingede had til andre ikkemuslimer er årsagen til denne vold og provokationer.

Anonym sagde ...

Undskyld!
Jeg vil bare sige om din kommentar Ulla, den er om muligt,
lige så godt skrevet som artiklen.

Anonym sagde ...

dansk realist skrev "mon ikke deres religøst betingede had til andre ikkemuslimer er årsagen til denne vold og provokationer". Jeg tror næppe der er ret mange af disse "unge fra Nivå" som har ret meget begreb om religion - endsige Islam. Hvis den bruges aktívt er det kun som en symbolsk markering "os og dem"-konstellation. På en måde er det lige så tilfældigt som, hvis man sagde at det var fordi de spiste grøntsagere og de var imod alle dem, som spiste kød.
Pointen må vel snarere være, stop alle analyserne om, hvad der er deres motiver etc. og STOP det de gør, nemlig at "træde på nogle andre". Problemet er jo, at samfundet i dag ikke formår at straffe effektivt og hurtigt, fordi alle de analyser skal ind FØR, at man kan "straffe"/hjælpe. Jeg PERSONLIGT tror, at der er mange komplekse årsager til de "unge fra Nivås" handlinger - bortset selvfølgelig fra mangel på helt almindelig anstændig opførsel - god opdragelse, hed det vist i gamle dage ;-), men det hjælper ikke, at vores samfund insisterer på at ville forklare alle grundene først. De begår kriminelle handlinger - og skal straffes i henhold hertil - længere er den ikke.

Anonym sagde ...

-> Vagtmesteren.

Der ud i, har Du ret, vil jeg sige.
Man må også sige,
at de udnytter situationen groft,
fordi vi giver dem indirekte
og direkte lov.
De udøver kriminalitet,
for derefter lyn hurtigt,
at spille Offerramte.
Hver gang,
er der nogen af os,
der hopper på den.
'Hvad har vi gjort forkert?';
spørger vi dem.
Det er lige netop det,
der er forkert,
at spørge forbryderne om.
Det vi gør forkert er,
at vi giver dem "FRIHEDEN"
og pladsen,
til at opføre sig sådan på.
Igen, og igen…..Bommerter.

Anonym sagde ...

De råber for eksempel,
konstant op om:
'Respekt mand'.
Det er så det,
vi skal lære dem,
nemlig respekten
for andre end dem selv.

Anonym sagde ...

Undskyld,
der mangler et 'kun'
efter dem selv,
i sidste sætning.

Anonym sagde ...

Til Vagtmesteren:

Jeg har konstateret, at al den muslimske racisme er bundet i koranen og imamernes ukritiserede tolkninger.
I koranen står, at de skal hade os vantro, ikke tage os som venner, men dræbe os.

Nu er det kun en tåbe, der dræber den ko, som giver god mælk. Derfor får vi lov at leve.

Men de håner os som kartofler, hvide svin, hvide ludere og andre lignende udtryk, der, hvis de blev vendt om og brugt mod dem, ville indbringe stribevis af racismedomme efter 266B.

De er, som nazisterne var overfor jøderne og anderledes tænkende, i 30'erne.
Idag råber de bare ikke "Heil Hitler" men "Allahu Akbar"!

Anonym sagde ...

-> Dansk Realist.

Jeg har læst, det Du skriver, mange gange igennem.

Jeg må bøje mig,
for jeg ved med mig selv,
det lyder både rigtigt og Realistisk.
Hvad Du der beskriver.
Men selv jeg er så godtroende,
at jeg tænker og ønsker dem bedre, end de i virkeligheden er.
Det er det alt for mange os gør.


m.v.h ERH

Anonym sagde ...

Men,
vi skal lige huske på,
at det står galt til
hvad respekt angår over hele linien.
Grupper, der vil anvende alt,
for at få deres Vilje.
Uden, at have retten, til dette.
Autonome, af alle afskygninger, fremture overalt.
Samt såkaldte Politiske Fraktioner.
Samt, ikke mindst, ”Ansvarlige Politikers Håndtering af Sligt.
Også, på Globalt plan, kan vi jo se.
Endnu er de få, men de Sjæler Alverdens Mediebilleder,
TOTALT.
Det kan få Katastrofale følger på sigt,
med "Vattede Politiske Holdninger",
overfor Sligt.
Her, skal Fløjlshandskerne, tages af.
Hvis man ikke,
vil røre Direkte med Hånden,
må man tage Arbejdshandskerne på.
Men husk, disse Handsker,
skal være gjort af Et Særligt Stof.
For ellers, glider Redningsaktionen, os af hænde.
Da, vil Selv Kaosteorierne, give Fortabt.

Anonym sagde ...

Dansk realist skrev:
"al den muslimske racisme er bundet i koranen og imamernes ukritiserede tolkninger.
I koranen står, at de skal hade os vantro, ikke tage os som venner, men dræbe os."

Jeg har et problem med dine begreber og dine koblinger. For det første, hvad er "muslimsk racisme"? Er det racisme, som bruger referencer til koranen, som udgangspunkt for at formulere en racisme eller er det blot "muslimer" (uanset om de er troende eller ej), som begår racisme i traditionel forstand.
Det eksempel, som du giver - har for mig at se INTET med racisme at gøre, men handler om religiøs retorik (som nogle så vælger at tage bogstavligt). Den religiøse retorik finder du også i Biblen - grundlaget for den kristne tro. Jeg behøver vel næppe at begynde at opremse eksemplerne herfra, som jo ikke er mindre saftige.

Lad os nu holde skidt fra kanel - og stoppe den overvurderede populistiske kultur-religiøse forklaringsmodel på de integrationsproblemer, som der vitterligt er i Danmark.

Den retoriske stigmatisering finder man i begge lejre - og den er lige tåbelig og meget lidt anvendelig for at løse de problemer, som vi står over for.
Det svarer lidt til at i stedet for at lirke og dreje koen nu, så skal vi hugge fødderne af den - for blodigt skal det være - om koen så kommer fri - er sådan set lige meget, for koen er blot et onde, som vil os ondt.

Jeg kunne netop godt lide Ullas indlæg fordi det var simpelt - det primære formål var at få koen fri - for begge parter. Ulla var villig til andre metoder, men hun sagde ikke, at koen ikke skulle frigøres.

Igen, jeg tror årsagerne til "de unge fra Nivås" reaktioner er mere komplekse som så, men det afgørende er, at deres handlinger stoppes MED DET SAMME, når de ikke længere er på lovens side (eller for den sags skyld anstændighedens ;-)). Alt den tid, der går med at diskutere frem og tilbage, HVAD der er deres motiver, og koen står stadig fast.

Anonym sagde ...

-> Vagtmesteren.

Nu har Koen, vi her taler om,
jo ikke Umiddelbart Hovedet i klemme.
Det er nærmere, de omkringstående,
der har noget i klemme.
Men de ved ikke i hvad.
Men det er faktisk, Koens Horn,
de sidder uhjælpeligt fastspiddet på.
Du har ret, når Du siger,
at det ikke kun er dem.
Hvad med for eksempel vore Autonome?
Hvad med grupper, der udbasunerer,
noget om andre midler og metoder.
Er det også REN Retorik?
Er det også en Kostald,
hvor kun en Ko, sidder fast?
Eller er det nærmere således,
at en lille del af Ko flokken,
pludselig ikke vil samme vej?
Som alle os andre lovlydige borgere.
’Er det vores egen skyld?’;
spørger Køerne hinanden.
Hvem skal tage skyldes for forbrydelserne?
Det skal forbryderne.
Har vi Fængselsceller nok?

Anonym sagde ...

Alle de lignelser er kun med til, at forlænge det, der skal stoppes. Kald en spade for en spade, også selvom det måtte betyde et rigtigt fængselsophold for de ansvarlige politikere, som er skyld i ondet. Det er det eneste rigtige at gøre. Befolkningen har krav på at vide hvad der foregår af politiske studehandler.

Anonym sagde ...

Det er måske derfor,
at det går lidt trægt,
med kommentarerne her.
Fordi,
folk er ved at være trætte af,
kun al den snak.
Men ingen handling.

Anonym sagde ...

Illustreret pseudovidenskab gør mere skade end gavn. For alle. Politikere, der tillader ulovligheder og parasiterer på borgeres ukrænkelige privatsfære skaber politikerlede. De kan ikke tillade sig, at vende tingene på hovedet og bebyrde uvillige med deres projekter.

Ullas dumme ko skal slet ikke kunne få hovedet i klemme mellem de alt for brede tremmer.

Og så er storytelling og bedrevidenhed efterhånden blevet markedets bedste brækmiddel!

Anonym sagde ...

->bjlindhard

Ja, det Du skriver, kunne vi alle lære noget af.
Atså Næsten alle.

mvh

Anonym sagde ...

Hvor er det bare en sej blog det her, den burde jeg have opdaget noget før! Skidegodt indlæg - er vild med din måde at skrive på!!!

Anonym sagde ...

du er da snot dum at høre på, længe leve ytringsfriheden

Tilføj en kommentar