onsdag, juni 27, 2007

Sørgelig dansk slavementalitet

I vores lille globale landsby var det bysbarnet og EU-korrespondenten Svenning Dalgaard, der holdt båltalen sankthansaften. Den blev optaget i Bruxelles og vist på storskærm i Tvis. I skal høre det sidste, han sagde:

[…] "Lad mig så komme til det egentlige budskab i aften. I gamle dage tændte man bål for at samle tropperne, når fjenden kom til landet. Men for mig er bålet et symbol, ikke bare for fred, men for frihed. For halvanden år siden blev der også tændt bål. Der blev tændt bål helt andre steder. Hvad var der for bål? Det var bål, der afbrændte ambassader, danske ambassader i udlandet. Det var ikke et forsvar for friheden, det var ikke et forsvar for fred. Det var protest imod frihed. Det var en kamp for fundamentalismen.


Hvad har vi så lært af det? Ja, vi har vel lært, at de kræfter, der brændte disse ambassader af, de senere har brugt - eller rettere misbrugt - deres talenter til at sprænge mennesker i luften. Det drejer sig kort sagt om prisen for frihed, og prisen kan være høj.

Det er sært at leve i udlandet og se, dengang vi havde kampen om ytringsfriheden og fundamentalismen - Muhammedkrisen - hvordan det var franske aviser som Le Monde og France Soir, der tog kampen op for ytringsfriheden, tog kampen op for Danmark. Det var ikke den danske hovedstadspresse. De nøjedes med at trække på næsen, de nøjedes med at vende ryggen til, dengang et blad som Jyllandsposten kørte en kamp for ytringsfriheden.

Det var lidt som dengang vi havde filmen ”Babettes gæstebud”, den blev sablet ned af den danske kritik, indtil der så kom den franske kritik, der fremhævede, at det var en fornem film, så fik vi en anden mening i Danmark. Det var ligesom - hvis vi går endnu længere tilbage - dengang Carl Th. Dreyers film ”Gertrud” blev sablet ned i Danmark. Så kom kritikken i Le Monde i Frankrig, hvor man fik øje på hans store talent, - så fik vi heldigvis også selv øje på geniet.

Men spørgsmålet er, hvor er troen på os selv? Hvor er troen på vores værdier, på vores talenter, på at vi har lov til at kæmpe for de grundlæggende friheder? Vi har lov til at stå fast på, at vi har nogle friheder, som vi har brugt århundreder på at få frem igennem oplysningstiden, igennem humanismen. Hvor er troen på, at vi har pligt til at kæmpe for de friheder og for de rettigheder, som vi med stort besvær har fået?

Jeg synes, at det var sørgeligt, at det kun var en lille del af den danske presse, der ubetinget stød bag ytringsfriheden. Jeg syntes, at det var sørgeligt, at andre dele af pressen viste deres slavementalitet ved at begynde at gradbøje friheden. Det var mit budskab her i aften på denne sankhansaften her i Tvis.

Så lad mig slutte med at ønske jer en god sankthansaften og et godt bål […]”.

Det var et klart statement. Tak for det!

Se også
Holstebro Dagblad. De har bragt pressemeddelelsen stort set som den blev skrevet (af mig). Men selvfølgelig nævnte jeg Svenning Dalgaards røffel til den danske presse, og den del klippede de altså ud.

36 kommentarer:

Steen sagde ...

Kære Ulla,

se denne øjenvidneskildring m. foto (forstør fotoet). mvh Steen

*******************************
Faktum var att polis och brandkår var på plats vid norska ambassaden innan demonstranterna

Arga unga muslimska män och yrkesdemonstranter


http://monicaolssonkolkman.blogspot.com/2007/06/arga-unga-unga-muslimska-mn-och.html

capac sagde ...

Det er godt, at nogen kan svinge krabasken over den magelige danske presse.

Anonym sagde ...

Der skal ikke komma efter sørgelig i overskriften. Du får en med linealen. Svirp!

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

En komma-krig, hurra. Når jeg tænker over det, og det gør jeg ikke så tit, så er min selvforståelse, at jeg sætter grammatisk komma. Jeg sætter faktisk ikke det nye, påbudte grammatiske enhedskomma, som det hedder.

Ifølge dette sidste skrig i kommamoden skal man ikke sætte kommaer mellem to sideordnede adjektiver, hvis det første adjektiv er underordnet en helhed, der består af det andet adjektiv og substantivet. Mit traditionelle komma (tror jeg, uden at være komma-flueknepper) tager ikke stilling til en sådan evt. underordning. Den sætter bare komma, når der står to sideordnede adjektiver, der henføres til samme substantiv. Heldigvis. For med det nye såkaldte grammatiske enhedskomma, så bliver det jo hurtigt politisk. Skal der fx komma her?

Sindssyg(,) islamisk terrorist? Er islamisk terrorist en enhed eller har adjektivet islamisk ikke mere med substantivet terroist at gøre end adjektivet sindssyg?

Nej, vel. SÅ skal vi ud i det, inden vi kan få sat et komma. Jeg beholder mit (nogenlunde) grammatiske komma, formentlig i min helt egen personlige variation.

Jeg kan da også betro dig, Kommasen, at da det i et par år var min tjenestepligt at undervise i det nye komma, da SVEG jeg. Jeg nævnte ikke det nye komma med et ord. Jeg lærte dem da det gode gamle, og godt det samme, for et par år senere fandtes det nye komma ikke mere. En civil komma-ulydighed, som jeg havde til fælles med 99% af befolkningen (helt uden pjat, så målte man det engang, og det viste sig, at kun 1% af befolkningen gik ind for det nye komma - som så ikke er identiske med det nye grammatiske enhedskomma, men who cares).

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Hvad for noget, det traditionelle komma har også den syge regel :-) Nå, så må jeg jo fjerne mit komma.

Alfred Hansen, fhv grisehandler sagde ...

Komma eller ej, det er som sædvanlig et godt indlæg, du har skrevet. Det er utroligt, at en avis som Holstebro Dagblad vil sætte troværdigheden over styr ved at redigere i et læserbrev. De kan nægte at bringe det, men når de redigerer så kraftigt, er det manipulation. Det er deres ret, men det er useriøst, at gøre brug af den ret.
fhv grisehandler

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Godmorgen! Nej, det var ikke et læserbrev, det var en pressemeddelelse, som så blev til en artikel. Så var i deres gode ret til at gøre med teksten, hvad de ville. Men hvor jeg, ligesom Svenning Dalgaard, havde holdt to ting op imod hinanden, forsoningsprojektet EU og "kamp-projektet" Muhammedkrisen, så valgte de kun at nævne forsoningsprojektet og satte også overskriften "Forsoningsprojekt" på. Folk elsker forsoning :-). Men selvfølgelig kan de ikke referere indholdet i alle sankthanstaler i hele kommunen. Så jeg synes, at det er helt OK.

Anonym sagde ...

99%? Stol aldrig på flertallet. Sindssyg(,) islamisk terrorist? Sjov har du alle dage været. Har du stadig en rød stribe på ballen?

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Nej, jeg har ikke noteret nogen skader. Men tak, jeg har overgivet mig til den der mærkelige regel. Utroligt interessant regel, i virkeligheden. den har meget optaget mig siden sidst.

Er alle med på reglen?

"Sindssyg islamisk terrorist" betyder "islamisk terrorist, der er sindssyg". Altså "islamisk terrorist" udgør en enhed, som man sætter et prædikat på ("sindssyg").

"Sindssyg, islamisk terrorist" betyder "terrorist, der er sindssyg og islamisk". Altså "islamisk terrorist" udgør IKKE en enhed. Ordene sindssyg og islamisk er helt sideordnede. Det ene har ikke mere med terrorisme at gøre end det andet.

Undlader man forsætligt et komma i ovennævnet sætning, så er det ikke langt til en dom for racisme.

Prøv selv her:

venlig fundamentalistisk muslim

venlig troende muslim

dum gammel luder

nyt grimt hus

grimt nyt hus

demokratisk fundamentalistisk muslim

demokratisk kritisk muslim

ødelagt islamiseret børnehave

ødelagt islamisk børnehave

ødelagt muslimsk børnehave

ødelagt radikaliseret børnehave

Vis mig dine kommaer, og jeg skal sige dig, hvem du er :-)

Anonym sagde ...

Du er et vrøvlehoved.

Anonym sagde ...

Min idiosynkrasi ligger snarere i denne danglish brøler:

Halv(,) nøgen kvinde

Halvnøgen kvinde

Anonym sagde ...

Men det er ikke helt rigtigt hvad du siger. Kan du for resten se at jeg bruger den kommatering som Dansk Sprognævn anbefaler? Det er ikke rigtigt for brugerne af dansk opfatter ikke ovenstående sætninger som betydende noget forskelligt, uanset om du sætter de kommaer eller ej. Dansk Sprognævn udformer retningsgivende regler, de er ikke sprogets dommere. Folket bestemmer sprogets udvikling (eller afvikling). Egentlig besynderligt at du først opdager kommaets betydning nu.

Anonym sagde ...

Men problemet med dansk er at det ikke er et kultursprog; det er ikke et egentligt sprog, men en slags børnetysk. Man burde erstatte dansk i skolen med tysk, fransk, engelsk, kinesisk og arabisk. Se, dét er opbyggelige sprog. Dansk kan heller ikke bløde eller lide, så vi kan bare afskaffe det.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Selvfølgelig er der forskel i betydningen, afhængig af, hvor kommaet sættes i eksemplerne.

En "ødelagt islamiseret børnehave" er en (udmærket) islamiseret børnehave, der er blevet ødelagt. Formentlig Hisb ut tahrirs synsvinkel.

En ødelagt, islamiseret børnehave er en børnehave, der er blevet islamiseret og (derigennem) ødelagt. Det er noget andet.

Egentlig besynderligt, at du først opdager kommaets betydning nu.

Anonym sagde ...

Læs nu hvad jeg skriver, min pige. FOLKET opfatter det ikke forskelligt, OK?

Anonym sagde ...

Du skal kigge på sprogBRUGEN, på prakis. Praksis er en bolig med mange rum, men der er ikke plads til teorien.

Kimpo sagde ...

Folket er noget skidt. Men selvfølgelig er der den fornuftige og naturlige kommaforskel, som der bør være.

Anonym sagde ...

Ja, folket er noget skidt, det eksisterer ikke, men der er alligevel virkeligt, i folks hoveder. Vi afskaffer folket og kaldet det massen, ikke hjernemassen, bare massen. Eller befolkningen. Det er noget andet. Den findes.

Anonym sagde ...

Tænk at Ulla gjorde som jeg sagde og fjernede kommaet i overskriften. Hvilken sørgelig dansk slavementalitet.

Anonym sagde ...

hvem er den flueknepper der irriterer ulla ?

jorge dd

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Det er ikke godt at vide. Man skal i øvrigt ikke tro, at kommakonflikter er kedelige. Det er de ikke, det er de saftigste konflikter i hele verden, for de handler aldrig om kommaer, de handler altid om noget andet.

Anonym sagde ...

Kimporator har en god post om Ullas kommakrig med en sprogpsykopat her:

http://kimporator.dk/

Dansk er et SMUKT sprog!

:)

Nete

Anonym sagde ...

Jo, men jeg synes ikke Kimpo bidrager med noget nyt ?

Vh
Pete

Anonym sagde ...

Joda Pete, men det vil du formentlig aldrig indrømme. Jeg har gennem tiden trådt mange over de små sensible fusser, og du er vel en af dem.

Men tak til rosen fra Nete, som vist ovenikøbet er lidt af en feminist, så vidt jeg husker..

Anonym sagde ...

u8K3qH Your blog is great. Articles is interesting!

Anonym sagde ...

1JzD1Z Thanks to author.

Anonym sagde ...

Hello all!

Anonym sagde ...

Please write anything else!

Anonym sagde ...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

Anonym sagde ...

Good job!

Anonym sagde ...

Magnific!

Anonym sagde ...

Nice Article.

Anonym sagde ...

Hello all!

Anonym sagde ...

Good job!

Anonym sagde ...

zTA3XM Hello all!

Anonym sagde ...

Magnific!

Tilføj en kommentar