tirsdag, januar 08, 2008

GPS-overvågning

Dagens leder i Jylllandsposten anbefaler målrettet brug af GPS-teknologi over for kriminelle:

»THI KENDES for ret: Tiltalte NN idømmes 10 års permanent overvågning, som gennemføres med det til enhver tid bedst egnede overvågningssystem.«

"Herefter får den dømte på sin venstre ankel monteret en GPS-navigator med indbygget sender, så politiet til enhver tid kan se, hvor han opholder sig. Hvis der sker en forbrydelse, kan politiet kontrollere GPS-udstyret og se, hvor den bestemte person har befundet sig på et hvilket som helst tidspunkt.

Her taler vi om total overvågning, men i modsætning til de orwelske skrækvisioner taler vi ikke om overvågning af lovlydige borgere.

Vi taler om overvågning af mennesker, der har vist, at de ikke er samfundets tillid værdige.

Vi taler om en overvågning, som dels ville kunne forhindre forbrydelser, dels opklare forbrydelser, som alligevel er sket. Dertil kommer et vægtigt element af straf, som består i, at friheden er væsentligt begrænset".

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg synes kun det ville være rimeligt. Og hvis vi virkelig skulle have vores frihed tilbage i det offentlige rum, så skulle GPS-en fæstnes med en metalring, og den anden ankel bære en kraftig elektronisk magnet, som kan aktiveres (men ikke deaktiveres) med fjernbetjening - som kun udleveres til folk med en pletfri straffeattest. Vil især være effektivt, hvis man sætter i løb og først aktiverer magneten når den truende person er oppe i rimelig høj fart.

Hæhæ.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Fin ide. Man kan også give folk et lille stød, fx hvis pædofilidømte bevæger sig i kratlignende beplantning nær skoler og børnehaver. Ellers hvis nogle af dem kører for hurtigt på vejene. Og så kan man selvfølgelig lige give dem et lille rap, hvis de ikke er oppe kl. 7.

Anonym sagde ...

Med hensyn til prøveløsladelelser er der noget jeg ikke forstår.

Jeg godt se det som et positivt tiltag, hvis en førstegangsdømt bliver prøveløsladt for tid.

Hvis han forbedre sig i fængslet.

Man kan måske også forsøge med det en 2. gang

Og måske - måske ikke en 3. gang.

Men hvorfor skal forhærdede kriminelle have et sakralt krav på at komme ud før tid ?

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Nej, jeg forstår slet heller ikke meningen med prøveløsladelse. Hvis man synes, straffene er for lange, kan man jo forkorte dem. Og hvem opfører sig ikke ordentligt i fængslerne? Kan man andet? Og omvendt: Hvem opfører sig rent faktisk ordentligt i et fængsel? Kan man overhovedet opføre sig ordentligt i et fængsel? Der er ingen banker at røve, ingen gamle damer at slå ned, ingen børn at forgribe sig på osv. Nej, jeg synes også, prøveløsladelse er et mærkeligt koncept.

Anonym sagde ...

Det bruges i mange lande, fordi der er for lidt plads i fængslerne.

Sådan fik vi Peter Lundin hjem fra USA til nye bedrifter.

Et godt argument for dødsstraf. Men det er jo en anden diskussion.

Anonym sagde ...

Hmmm... mon ikke prøveløsladelser oprindelig er tænkt netop som et incitament til at folk skulle forbedre sig? En gulerod?

Og jo, Ulla - man kan opføre sig nøjagtig lige så psykopatisk i et fængsel som udenfor. Du kender godt den advarsel mod at bukke sig ned efter sæben i fængslernes herre-afdelinger, ikke? :-)

Anonym sagde ...

JP er blød som bamseline. Kællingementaliteten breder sig støt.

Anonym sagde ...

GPS overvågning burde være reglen for personer, der har været i konflikt med loven og som stadig er i stærk risiko for at begå ny kriminalitet, f.eks småpushere og narkoindbrudstyve. Helt unge, der har begået bandekriminalitet kunne overvåges, så man sikre, at ikke går ind i bandekriminalitet igen.

Det kunne både bruges som en førstegangsforanstaltning istedet for straf, men også til vanekriminelle, der lukkes ud i friheden. Nogle kan måske nøjes med en kort periode med overvågning, andre har måske behov for en mere permanent foranstaltning.

Det kunne endelig kombineres med et elektrisk hundehalsbånd, se f.eks denne video
http://www.break.com/index/dogcollar44.html

Tilføj en kommentar