torsdag, januar 17, 2008

Offer mod offer

Hvad har voldtægtsstatistik med det amerikanske præsidentvalg at gøre? Ikke rigtig noget, og så alligevel. For bag de retoriske kulisser udspiller sig begge steder ofrenes kamp på liv og død. Det svage køn mod den svage race. Hvem har fortjent vores sympati? Hvem vil vi helst smykke os med at støtte? Hvilken ulykkelig sag fortjener bedst at gøre politisk karriere?

Kvinden står svagt i svaghedskampen. ”Etnikerne” udviser for tiden rå styrke og ubøjelig vilje, og de vinder stort i kampen om at være den mindste, den svageste, den vredeste, den mest elendige og ulykkelige og forbandede.

Veltalende, unge Obama mod forkælede Hillary Has Been. De mandlige, muslimske indvandrere mod de svenske kvinder, der må lære at leve med det. Den nye verden mod den gamle. Den globale mod den vestlige. Uden sammenligning i øvrigt. Enkeltindivider og konkrete iagttagelser betyder ingenting, de skylles med i den retorisk-ideologiske tidsbølge, der afgør sagen.

Ifølge den danske presse står det amerikanske præsidentvalg mellem den sorte og den kvindelige demokrat. Hillary kan ligestille kønnene, hvem gider høre på det? Obama kan ligestille civilisationerne. Han symboliserer fred, forståelse og penge ud af den rige, hvide mands lomme i en splinterny verden, hvor de sidste skal blive de første og de første skal blive de sidste. Gennem hans helgenkåring ophøjes de lidende ”etnikere”, og den rige, hvide mand – og hans kone – kan sone deres synder. Derfor hepper den danske presse højlydt på Obama, den er ikke i tvivl.

Svaghedskampen kan dog give ægte dilemmaer, især hvis man er radikal, og det er vores meningsproducenter jo. Hvad gør man, hvad gør man dog, når de muslimske indvandrere angriber Gay Pride Parade? Systemet lukker helt ned og ved ikke, hvad det skal stille op. Det kan ikke håndtere det. Skyldlogikken kollapser.

Men i forhold til det amerikanske præsidentvalg og den svenske voldtægtsstatistik er valget klart nok. Kvindesagen kan godt glemme alt om sympatien, den kan slet, slet ikke konkurrere. Kvindesagen er færdig, den er helt uden appel, verden har fået nye yndlingsofre:

Grafen er fra
Snaphanen.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar