søndag, februar 08, 2009

Topskat

Topskatten er en sær skat. I 1994 betalte 616.000 personer 6 mia. kr. i topskat. Så meget kævl og surhed for 6 mia. ekstra i statskassen? Hvorfor?

I 2007 betalte 953.000 personer 17.8 mia kr. i topskat. Det begynder at ligne noget. 18.686 kr. hver i gennemsnit:


Som situationen er nu, betaler over en mio. mennesker topskat. Det belaster skadefrydseffekten. Det var ikke meningen, den skulle gå ud over almindelige mennesker, dvs. socialdemokrater. Kun de rige svin, der jo både har mere end de har fortjent og mere end de har godt af.

Det værste er, at topskatten faktisk ikke er værd at slås om. Topskatteyderne har et incitament for at gå ind i kampen, men nyderne har ikke. Den udgør ca. 2 procent af de samlede skatteindtægter. De fleste økonomer mener, den blokerer for langt større skatteindtægter.

Den femtedel af befolkningen, som er topskatteydere, betaler i forvejen halvdelen af de samlede skatteindtægter: "Hver femte af de rigeste danskere betaler i dag 50,7 procent af de 500 milliarder kroner, staten henter hjem på skat og andre afgifter. Uden en top- og mellemskat ville de samme mennesker betale lidt under halvdelen i skat – nemlig 47,5 procent" (Dansk Industri).

Nu slår ikke engang misundelse til som forklaring, for den bliver rigeligt fodret ved at lænse de rige, også uden topskat. Hvad så?

Tør man overveje, om nationen er tumlet ind i den skat, fordi vi - og måske især mange kvinder - ikke rigtig til bunds har forstået, hvordan procentregning fungerer? Vi forstår ikke, at flad skat ikke er flad. Altså det med at 40 procent af en indtægt på 100.000 kr. giver 40.000 kr. i statskassen, mens 40 procent af en indtægt på en mio. giver 400.000 kr. i statskassen. Der skal noget top-metaforik til, fladhed virker intuitivt urimeligt. Og så er vi jo kørende. Kvinder ser ikke nyheder, de går og føler nyhederne, vuggende sindet i diverse upræcise indtryk, mens de rydder op.

Det bliver ikke bedre af, at journalisterne taler om, hvad de fattige og de rige hver især tjener på evt. skattelettelser. Når de fattige ikke tjener ret meget på skattelettelserne, så er det fordi de ikke betaler ret meget i skat, men det er et meget abstrakt regnestykke for en kvinde, der rydder op. Skal de rige nu slippe billigere end de fattige! Nej, vel.

Det danske skattesystem betyder, at en person, der tjener 750.000 kr. betaler 11,5 gange så meget i skat som sin nabo, der tjener 125.000 kr. Han tjener altså 6 gange mere, men han betaler 11,5 gange så meget i skat (Dansk Industri).

Se her udviklingen i skatter og afgifter fra 1947 til 2007:

Otte hundrede milliarder om året har staten, når den lægger alle skatter og afgifter sammen. Og altid i desperat nød. At de rige svin vil være det bekendt.

9 kommentarer:

Ulla sagde ...

Genial post, Ulla :-)

Anonym sagde ...

Fremragende! Lad os få en flad skat nu!

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Ja, lad os det. Bliver du så helt basisk :-?

Anonym sagde ...

SUS:
Med en flad skat ville alle kunne regne sin egen skat ud ved hjælp af hovedregning. Så det vil give arbejdsløshed i Told og Skat.

Anonym sagde ...

Hej Ulla - dejligt at se dig tilbage - skynder mig at linke til dig igen!

Anonym sagde ...

Jeg turde ikke skrive det, - jeg ville blive lynchet for kønschauvinisme på stedet. Men du har så evig ret.

De stærke skuldre skal selvfølgelig bære mest, derfor har vi procentsatser og ikke kopfskat.

Topskatten er misundelse, - måske hjælper det lidt at sige, at vi burde betale skat til staten på samme måde som til kommunerne. Der er nemlig ingen topskat.

Så er begge køn vist med igen?!

Anders R. K. sagde ...

Ak ja, de kvinder! Hvad har de dog ikke på samvittigheden!

Så vidt jeg husker, mente du også at Naser Khaders fuldstændigt hjælpeløse pressemøde, hvor han havde startet et nyt parti uden at have tænkt over, hvad dets politik skulle være, ville tiltale de kvindelige vælgere :-) Nogle gange synes jeg faktisk, du er for kynisk i din karakteristik af kvinder.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Ved nærmere eftertanke... Såeh... Lad mig gøre det kort: Jeg bliver positivt overrasket hver gang jeg møder en kvinde, der er rigtig interessant og sjov at snakke med. Sådan er det bare, og sådan har det altid været.

kjensen sagde ...

Sikker et godt indlæg!
Du har helt ret i at der har været for meget fokus på, hvad de fattige og de rige hver især tjener på evt. skattelettelser. Der har næsten ikke været talt om, hvad man ville få ud af at YDE ekstra - hvilket er lidt skræmmende når man tænker over det.

Men desværre er er svært at ændre holdningen hos folk på skatteområdet. Det er jo så indgroet i os, hvor synd for de lavtlønnede og at de rige kun tænker på de 4F'er: friværdi, firhjulstrækker, fladskærm og fremmedhad.

Send en kommentar