søndag, marts 29, 2009

Fra den kreative klasse

Ole Bornedal kunne ikke lige finde på andet, så i sin sidste film har han reproduceret den radikale klassiker: pis lidt på det, der er tilbage af landbefolkningen, pis lidt på det, der er tilbage af kristendommen og bild så dig selv og andre ind, at du har kreeret en enestående afsløring af tidens dybeste problemer.

""Fri os fra det onde" handler om en lykkelig og formentlig Politiken-læsende familie med to børn, der bosætter sig på faderen Johannes´ hjemstavn langt ude i flovfurerne. Her er det en sand begivenhed, når tivoli kommer til byen med sine radiobiler og et øltelt, der hurtigt forvandles til en voldsarene på en bund af pis. Tilsæt musik af Fede Finn og Fynny Boyz, så kender de fleste konceptet. Johannes (Lasse Rimmer) får hjælp til restaureringen af sit hus af Alain, en lokal muslim kaldet "Negeren", der er blevet på egnen , efter et asylcenter er lukket. Da Johannes´ truckførende bror, Lars (Jens "Polle fra Snave" Andersen), en dag forårsager en dødsulykke på landevejen, ser han sit snit til at tørre ansvaret af på Negeren, hvilket i øvrigt udtale noget i retning af "Ne´arn". Inden længe befinder Negeren sig i Johannes´ hus, mens horder af bøvsende og bøvede bondeknlde forsøger at trænge ind for at straffe den fremmede" (JP 29.03.09).

Dybsindige Bornedal lægger ansigtet i tænksomme folder og lader banaliteterne vælte ud:

"Vi ved jo, at underskud udspringer af fattigdom, og når man så kører ude i Vestjylland, så findes der altså de her næsten nedlagte landsbyer med nedlagte skæbner, som hænger på nogle nedslidte værtshuse. Og hvis man så har haft en flygtningelejr, der er blevet nedlagt, og en gut, der hedder Alain, der er blevet hængende i byen, har man et godt set up. Det er lige nøjagtig her, det hele koger over". Mmm, tit.

Og så slutter han med en køkkenreklames selvindsigt: "Jeg er så glad for, at man ikke kan placere mig et bestemt sted".

7 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er til at brække sig over.

Vi er vidne til det i historien tilbagevendende fænomen, at de på et tidspunkt så progressive og ophøjede ikke kan følge med tiden, men er degenereret til fordomsfulde og utålelige røvhuller.

Steen sagde ...

"Jeg er så glad for, at man ikke kan placere mig et bestemt sted".

Jamen, er han ikke fra Nørresundby ?

Anonym sagde ...

Stakkels Bornedal der for alt for længe siden var ung og lovende.

Han aner ikke hvad han skal gribe og gøre i, men snupper så lokalbefolkningerne på Vestkysten til formålet.

Gud ved om han ikke er klar over at de ikke sådan er til at bringe ud af rammerne..... som hvis han havde beskrevet muslimerne i een eller anden hjemlig Ghetto.

Han får ingen trusler på livet eller det der er værre.

Vestjyder trækker højst på skuldrene - hvis de i det hele taget høre om Bornedals nye film og det er ikke sikkert de gider det tidsspilde.

Vivi, Jyde

Ulla sagde ...

Jeg hørte ham tale på Odense Universitet for 15 år siden, og allerede dengang var han lige til at kaste op over. Men folk klappede som sindssyge over hans selvfedme.

Poul Højlund sagde ...

Godt, at Bornedal ikke lod det gå ud over andre end vestjyderne, - ellers havde det jo været hatespeech af reneste karat.

Nu skider han i egen rede i stedet, - ergo er det Politiken-kunst på højere niveau.

Anonym sagde ...

Det er gået Ole, som det går alle andre mennesker, der omgiver sig med yes-men. De mister kontakten med realiteterne.

Faktisk er der gennemgående færre problemer mellem folk ude i de små samfund, end der er i storbyerne, uanset farve eller kulturel baggrund.

Den primære forskel er nok snarere, at i storbyen drukner de sociale problemer i storbyens anonymitet, mens man ude på landet virkelig lægger mærke til problemerne, fordi det simpelt hen er noget nær umuligt at overse dem.

Rent faktisk er Ole Bornedals kommentar ikke kun overfladisk og stupid, den er også dybt racistisk ud fra de definitioner på racisme, som storbyidioter af Bornedal-typen typisk selv sværger til.

Ole Bornedal har stemplet sig selv, men er for dum til at opfatte de. Hvad værre er, at journalisten nok heller ikke fanger den og det er da virkelig en falliterklæring for landets journalistuddannelser.

Mackety

Spunken sagde ...

Rent faktisk har han jo tyvstjålet konceptet fra en over 20 år gammel film... mener Dustin Hoffman var med... hmmm...

Send en kommentar