fredag, marts 20, 2009

Saudisk videnskabsjournalistik

Danske aviser har alt, alt for mange artikler, der består af propagandakugler, støbt af lobbyister, udvalgt af et venstreorienteret nyhedsbureau og derefter kritikløst klippet ind i avisen.

Som nu fx. sidste festlige bordbombe fra de varme lande. Den, der viser, at muslimer fra hver en krog af verden er mere vestlige end vesterlændingenes selv osv. (se fx Berlingske). Artiklerne indeholder ingen titel på den undersøgelse eller rapport, der ligger til grund. Der er ingen angivelse af, hvem der har lavet undersøgelsen. Der er ikke et ord om hvor og hvornår og hvordan. Bare en række utroligt positive tal og en masse jubel. Den tidligere mellemøstdiplomat Henry Hogger og den tidligere FN-forhandler Salman Shaikh missionerer for disse enestående tal. Hvorfor de rejser verden rundt med disse tal og hvem, der betaler for det, er der ingen, der bekymrer sig om.

Det viser sig, at den bagvedliggende undersøgelsen er lavet af the The Muslim West Facts Project, et partnerskab mellem the Gallup Organisationen og the Coexist Foundation. Sidstnævntes udtrykkelige mål er at få gode data ud til opinionsledere verden over med det formål at "forbedre relationerne". I 2008 afholdt de på den saudiske kong Abdullahs initiativ og bevilling en verdenskonference om dialog, som man kan læse mere om her. The Coexist Foundation har indgået en 10-årig not-for-profit-aftale med Gallup mhp. at få verdensundersøgelsens muslimske resultater ud.

Denne uges bordbombe er baseret på en bog, der udkom for et år siden: "Who Speaks for Islam? What a Billion Muslims Really Think" af John L. Esposito and Dalia Mogahed.
Hvem er de to forfattere så? Egyptisk fødte Dalia Mogahed er leder af Gallup Center for Muslim Studies, altså den del af Gallup, der er involveret her. Hun er også leder af The Muslim West Fact Project, altså dette specifikke saudiskfinancierede forsknings- og kampagneprojekt. Hun er statistiker og missionær i samme person. Hun er forfatter til den række af rapporter, hvis usædvanligt positive data ligger til grund for bogen.

John L. Esposito er professor på Georgetown University og leder af Georgetown's Prince Alwaleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding.

Prins hvad? Det var da et sjovt navn til et universitetscenter?

Prins Al-waleed bin Talal er den saudiske kong Abdullahs nevø, verdens 22. rigeste mand. Det var ham, der tilbød New York City 10 mio dollars til genopbygning efter 11. september, men fik nej tak. New yorkerne brød sig ikke om hans snak om, at angrebet skyldtes amerikansk udenrigspolitik. Men prins Al-waleed kunne godt få lov til at doneret 20 mio. dollars til Georgetown Universitys islamstudier, altså til John Esposito, vor medforfatter.

Doesn´t that stink.

7 kommentarer:

 1. Problemet med Esposito er, at han er blevet promoveret af andre mellemøstforskere, der grundet deres oftest venstreorienterede ståsted elsker Espositos konklusioner, men belejligt glemmer at spørge, hvordan han er nået frem til dem.

  Esposito er grundlæggende en dybt utroværdig og særdeles polemiserende forsker.

  Martin

  SvarSlet
 2. Fantastisk arbejde, Ulla.

  Jeg håber du får en kommentar i berlingeren eller andet steds, for det kunne da være sjovt at høre hvad Lisbeth K. siger til at hendes avis ukritisk videreformidler propaganda fra et racistisk mellemøstligt diktatur.

  Er det i bund og grund ikke en art racisme at vestlige medier og akademikere er så ukritiske overfor alt hvad der kommer dernede fra eller er finansieret af dem. Man ville jo aldrig stille sig lige så ukritisk op overfor noget fra tilsvarende fra f.eks. Rusland.

  SvarSlet
 3. Se evt. Dalia Mogahed vs. Irshad Manji her:

  http://fora.tv/2008/07/01/Irshad_Manji_and_Dalia_Mogahed_-_Who_Speaks_for_Islam#chapter_01

  Mogahed lægger nogenlunde liberalt ud, men ikke desto mindre ender hendes sofisteri i en anbefaling af, at man lader religiøse autoriteter om at fortolke Koranen i overensstemmelse med traditionen og ortodoks islam. Hvorfor? Fordi det er alt for farligt at lade muslimer læse Koranen selv. Hun sammenligner en sådan protestantisk demokratisering af Koranlæsning med - og det er jo retorisk meget smart - kvaksalveri, hvor uforstandige mennesker selv går i gang med at forstå og handle. Hendes eksempel på nyfortolkning af Koranen er terroristerne og hvad der sker, når de går til kilderne uden om de religiøse autoriteter. Er det ikke forrygende?

  Manji svarer, at på den måde bliver islam stikkende i autoritetstro og muslimer, der ikke kan tænke selv.

  Så vi har pest eller colera her:

  - Enten rationel, individuel og fri læsning læsning, der fører til, at islam genopfriskes med alt, hvad det indebærer; måske er det vitterlig moderne individualistiske principper, der har ført til terrorisme, fordi disse principper har ført muslimerne til Koranen?

  - Eller vi har individer under middelalderlig formynderi, der guides som små børn via religiøse autoriteter, men laver knapt så mange ulykker, dvs. kun når de får udtrykkelig besked på det som fx under Muhammedkrisen.

  Man får helt ondt af islam!

  SvarSlet
 4. HerreGud, når man er en lille enfoldig journalist, kvinde og puttenuttet kalder sig "Søs", så kan det da kun gå galt, og de er det da også, sltså gået galt! Er der ikke en behjertet sjæl, der kan tippe Frau Knuzen om en omrokering i "produktionen". Har de ikke en kantinedame på Berlingeren, der kan bytte stilling med "lille Søs"?!

  SvarSlet
 5. Tak Ulla, godt arbejde du har lavet her. Om Georgetown University bør det lige bemærkes, at det er katolsk og følger den jesuitiske tradition. Rektor er jesuit og dermed en guds kæmper for paven i Rom. Der er kors overalt på universitetet, undtagen i den multikulturelle afdeling. Universitetet har en afdeling for uddannelse af medarbejdere til USA's udenrigstjeneste. Bill Clinton læste på Georgetown University.

  SvarSlet
 6. Jeg har selv uden held forsøgt at skrive en kommentar om alt det her på Mohammed-Jawads blog, hvor han jo har storskrydet om denne undersøgelse. Kommentaren blev slettet.

  Nu kan jeg på Sitemeter se, at en anden har forsøgt at linke hertil fra en kommentar på Helen Latifis blog:

  http://helenlatifi.wordpress.com/wp-admin/edit-comments.php?comment_status=moderated

  Også slettet, så også hendes saudisludder står uimodsagt.

  SvarSlet
 7. Espositos forbillede og læremester var Edward Said.

  Det fortæller temmelig meget.

  Vivi

  SvarSlet