tirsdag, juni 30, 2009

Hvide brandmænd udsat for racediskrimination

Claus Elholm skriver om Amerikas diskriminerende antidiskriminationsbestræbelser:

"I slutningen af 2003 var enogfyrre brandmænd til eksamen i New Haven i delstaten Connecticut. Eksamen, der bestod af både en skriftlig og mundtlig del, skulle afgøre, hvem af de enogfyrre, der var kvalificerede til at blive forfremmet til stillinger som henholdsvis løjtnant og kaptajn.

Af de enogfyrre brandmænd var der 25 hvide, 8 sorte og 8 latinoer. Eksamen, der blev udviklet af et anerkendt firma fra Illinois, skulle efter sigende være race-neutral. [...]

Det helt store dilemma i debatten er, at kognitionstest, som regnes som den bedste måde, hvorpå man kan måle, hvor godt en kandidat vil klare sig i en bestemt stilling, også er den måde der afviger mest i forhold til forskellige racer. Afvigelsen skyldes ikke den enkelte test, men ganske enkelt, at netop kognitive kompetencer ikke er distribueret ens blandt forskellige racer. Således viser en undersøgelse, fra det amerikanske Undervisningsministerium, at sorte studerende på universitetsniveau i gennemsnit har sammen kognitive kompetencer som hvide gymnasieelever. Sat på spidsen betyder det, at en race-neutral eksamen altid vil være diskriminerende for den gruppe, der normalt vil klare sig bedst i en sådan type test. [...]

Helt efter bogen var man i New Haven vant til at forfremme de kandidater, der scorede højest til eksamen. Men da resultaterne forelå viste det sig, at de hvide
brandmænd klarede sig meget bedre end de øvrige. Ja, af de femten, der klarede
sig bedst, var de fjorten hvide, mens ingen sorte kandidater og kun en latino var mellem de femten bedste. Med andre ord: så godt som ingen sorte eller latinoer ville blive forfremmet hos brandvæsnet i New Haven.

Det fik i starten af 2004 bystyret i New Haven til at nægte at godkende resultaterne – bl.a. af frygt for at blive anklaget for at være racistiske - hvad der i praksis betød, at eksaminerne røg ud med badevandet. Det fik igen de hvide brandmænd (og den enkelte latino) til at lægge sag an mod byen for at nægte at godkende eksamensresultaterne fra de eksaminer, der jo i første omgang var race-neutrale, og for at diskriminere mod dem, fordi de var hvide" (læs resten her)

4 kommentarer:

US sagde ...

Ulla, dit link har et http// for meget.

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Tak!

Morten - - - sagde ...

Måske skal de “ikke-hvide” brandmænd simpelthen forfremmes på en anden måde, end de “hvide” ? Det kunne jo for eksempel være, de var super-gode til at slukke ildebrande, ligesom mange af dem er os overlegne, indenfor bestemte sportsgrene, hvor man jo heller ikke kvoterer, men vinder sin position.

Vi tænker for rigidt. Dét er problemet. Hvorfor skal belønningen for at være dygtig til sit arbejde altid være “forfremmelse” til en administrativ stilling ?

Vi véd at forskellige mennesker tænker og oplever forskelligt.

Var det ikke nærliggende at tro, at vi måske supplerer/komplementerer hinanden ?

- - -

Ulla Nørtoft Thomsen sagde ...

Det er jo den oplagte udvej. Det er formentlig denne pinlige ulighed, der fx har avlet ideen om de mange intelligenser, der er sådan en slags kognitionsmæssig multikulturalisme.

Men sjovt, du nævner det. Jeg kom til at sidde og læse Platons Staten i går, og dér har du det jo. Man opdeles i ledere, vogtere og producenter, både på statslig plan og på individplan. Men det er så fornuften, der skal bestemme. Og så får vi problemet én gang til.

Jeg har i øvrigt også lige læst, at det var de fra uralbjergene nedvandrede arier, der indførte kastesystemet i Indien. De syntes ligesom, at de var de klogeste, og det var de muligvis også. Det fører videre til spørgsmålet om, hvorvidt det er bedre at leve som ligemand blandt sine lige, selvom ens nation måske ikke kan drive det så vidt - eller om det er bedre at leve som undermenneske i en liga, som er imponerende og fantastisk, men som man ikke rigtig kan spille sig op i. Det er jo faktisk et forbandet liv at leve fx som aboriginal i Australien, hvoraf hovedparten vist efterhånden sidder fængslet. Der er jo mønstre i det, når man sammenligner med de sorte i USA og muslimerne i Europa. Der går simpelthen kuk i den sociale orden.

Tilføj en kommentar